Wetenschap Vandaag13 apr '15 16:28

Er is goed én slecht nieuws over water op Mars

Auteur: Mark Beekhuis

Zeer waarschijnlijk is er vloeibaar water op Mars. Maar stel je daarbij geen brede rivieren voor, die traag door oneindig laagland gaan.

Overdag is het een droge bedoening op Mars. 's-Nachts is het een andere wereld. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
Overdag is het een droge bedoening op Mars. 's-Nachts is het een andere wereld. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Het is een vraag die velen van ons al lange tijd bezig houdt: stroomt er water over de planeet Mars? Het antwoord lijkt ja te zijn, maar niet zoals je verwacht.

Op Mars zijn geen wolken, is geen regen. Maar er blijkt wel een dagelijkse watercyclus te bestaan. Maar waterdamp die overdag in de atmosfeer zit, condenseert 's nachts op de bodem.

Daar is het natuurlijk hartstikke koud. Het kan 100 graden onder nul worden. Toch bevriest dat water niet. De bodem is zout, en er ontstaat dus een soort pekelwater, dat de hele nacht vloeibaar blijft.

Overdag is alles anders. De temperatuur wordt draaglijk voor leven, zoals wij dat kennen. Maar dan verdampt ook al het water weer en blijft een droge bodem over.

Zeer waarschijnlijk zijn er op Mars dus uren dat het warm genoeg is. En er zijn uren dat er water voor handen is. Maar nooit allebei tegelijkertijd. De kans dat we zelfs maar heel primitief leven op Mars vinden is dus een fllink stuk kleiner geworden.

Het artikel van Javier Martín-Torres is gepubliceerd in Nature Geoscience.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen