Wetenschap Vandaag14 apr '15 15:20Aangepast op 14 apr '15 18:05

Zuiniger printen door te kijken naar de 'topografie' van het papier

Auteur: Mark Beekhuis

Sommige vragen lijken zo simpel, dat het verbazingwekkend is dat we het antwoord nog niet konden geven. Bijvoorbeeld: hoe dik het laagje inkt is dat uit de printer komt?

Dit is een onderzoek naar de topografie van papier, en wat dat doet met inkt. Kijk op de CT-scan van een stukje papier hierboven, en je begrijpt meteen dat Markko Myllys van de Jyväskylä universiteit uit Finland, daar een landschap in ziet.

Tot nu toe was niet goed mogelijk om te meten hoe dik de inktlaag was. Myllys ontwikkelde een methode waarbij hij met een laser zeer dunne laagjes weghaalt. Laagjes van 70 nanometer dikte. Zo kan hij bepalen hoe dik de inktlaag was.

Nu blijkt, wat misschien ook wel voor de hand ligt, dat de inkt vooral in de groeven van het papier zit. Met deze methode kunnen papierfabrikanten aan de slag om papier te ontwikkelen dat minder inkt nodig heeft. Ook printerfabrikanten zouden het kunnen gebruiken, om hun apparaten zodanig te maken dat ze met het bestaande papier toch zo min mogelijk inkt gebruiken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen