Wetenschap Vandaag3 mei '16 14:24

Ook motorrijders geven wielrenners duwtje in de rug

Auteur: Mark Beekhuis

Wielrenners krijgen een zetje in de rug van motorrijders die achter ze rijden. Dat voordeel hebben ze vooral bij de tijdritten, blijkt uit onderzoek in Eindhoven.

De schaalmodellen van een wielrenner en een motorrijder die zijn gebruikt voor de windtunnelmetingen (Foto: TU Eindhoven)
De schaalmodellen van een wielrenner en een motorrijder die zijn gebruikt voor de windtunnelmetingen (Foto: TU Eindhoven)

Een jaar geleden liet Bert Blocken van de TU Eindhoven al zien dat wielrenners voordeel kunnen hebben van een volgauto die achter ze rijdt. Die duwt de lucht voor zich uit, en geeft zo de wielrenner een duwtje in de rug.

Nu blijkt dat ook motorrijders dat effect hebben. Vooral bij vlakke stukken, waarbij hoge snelheden gereden worden, speelt dit effect. Want bij hoge snelheden heb je meer last van de luchtweerstand.

Een motor kort achter de renner kan hem 9% minder luchtweerstand geven. Drie motoren zelfs 14%, laat Blocken zien.

Op dit niveau telt elke procent, zegt sportarts en inspanningsfysioloog Guido Vroemen. Toch denkt hij dat de effecten in de praktijk minder groot zijn dan lijkt in een experiment in een windtunnel. Want op de weg is de wind niet constant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen