Wetenschap Vandaag11 mei '16 15:48Aangepast op 12 mei '16 17:20

Dit onderzoek is gewoon absurd

Auteur: Mark Beekhuis

Drie van de vier interviews voor Wetenschap Vandaag eindigen met een wetenschapper die zegt dat er meer onderzoek nodig is. In het geval van de taperingstrip gebeurt het tegenovergestelde.

Foto: e-MagIne Art via Flickr
Foto: e-MagIne Art via Flickr

Die strips helpen mensen te stoppen met antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, door de dosis langzaam af te bouwen. Dan is het een nieuw medicijn, zeiden de zorgverzekeraars. Dat is hun reflex, zegt Jim van Os, hoogleraar psychiatrie in Maastricht, vragen om wetenschappelijk onderzoek met een randomised controlled trial. Dat kost een half miljoen, zegt Van Os, om uit te zoeken of mét een parachute uit een vliegtuig veiliger is dan zonder.

Bij deze medicijnen is het stoppen lastig, omdat de laagst beschikbare dosering van de reguliere pillen te hoog is. In de taperingstrip zitten pilletjes met een veel lagere dosis, zodat je met kleinere stapjes kunt minderen. Met 30 of 60 dagen bouw je het af.

Na flink praten heeft één zorgverzekeraar inmiddels besloten de taperingstrips te vergoeden. Officieel doen ze dat niet, maar ze betalen uit coulance. Zodra dat rond was, begonnen andere verzekeraars met precies dezelfde reflex, zegt Van Os. Hij zette daarom nu een brief van zes kantjes aan Zilveren Kruis online, compleet met een pagina met eindnoten. In de hoop dat er geen onderzoek nodig is.

Gerelateerde artikelen