Wetenschap Vandaag11 mei '16 19:55Aangepast op 17 mei '16 14:48

Schoolverlater? Het zit maar voor 20 procent in je genen

Auteur: Mark Beekhuis

Het aantal jaren dat je op school zit, wordt maar voor een deel bepaald door je genen. 80 procent wordt bepaald door je omgeving en je opvoeding.

Foto: ANP
Foto: ANP

Maar ongeveer 20 procent zit dus in je genen. En de eerste 74 genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zijn nu gevonden.

Voor het onderzoek waaruit dit blijkt zijn de genen van zo'n 300.000 Britten bekeken en het aantal jaren dat ze op school zijn gebleven. Dus: zijn het schoolverlaters, of zijn ze doorgegaan tot op de universiteit?

Het blijkt dat je genen maar voor één-vijfde bepalen hoe lang je op school blijft. De rest wordt bepaald door je omgeving, je opvoeding en door de gewoonten in je land. Maar in die 20 procent, zitten dan wel weer honderden verschillende genen.

En daarvan zijn er nu 74 vastgesteld, staat in het wetenschapsblad Nature. Die 74 genen samen verklaren trouwens nog geen 1 procent - dus er moeten er veel meer zijn. En als je iemands genen kent, kun je nog niet meteen voorspellen hoe lang iemand op school blijft. Die kant op werkt het dus niet. Het is te verklaren, maar niet te voorspellen.

De genen die nu aan het licht gekomen zijn, blijken op logische plekken te zitten, vertelt Hidde Boersma, wetenschapsjournalist. "Het zijn genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van je hersenen. Er zou zelfs weer een verband gevonden zijn tussen de grootte van je hoofd en hoe makkelijk je doorleert."

De onderzoekers zelf hebben besloten geen interviews te geven. Boersma denkt dat het komt omdat ze nog heel erg voorzichtig willen zijn met het trekken van conclusies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen