Sportzaken29 jun '13 14:43

Breukink hoopt op terugkeer in wielersport

Auteur: Anne-Greet Haars

Erik Breukink, oud-renner en voormalig ploegleider van de Rabobank, hoopt ooit een keer terug te keren in het wielrennen. “Je weet nooit, er liggen altijd sponsors op de loer. Je kan zomaar in de toekomst in een nieuw project stappen.”

Breukink reageerde in BNR Sportzaken ook kort op het verhaal in het boek Bloedbroeders, De ondergang van de Rabobankploeg. Daarin valt te lezen dat de voormalige Rabobank-wielerploeg in 2007 over een bloedmachine beschikte. "Flauwekul. Ik ken dat helemaal niet. In het boek wordt mijn naam in dat verband niet genoemd, ik was er sowieso niet bij betrokken. Maar volgens mij is het een flauwekul-verhaal."

'Vreemd gevoel'
Voor de voormalig technisch directeur van de Rabobank-ploeg is het een 'vreemd gevoel' om de Ronde van Frankrijk thuis te bekijken. “25 jaar lang ben ik naar Frankrijk afgereisd, in allerlei verschillende functies: als renner, commentator en ploegleider. Nu ga je op je gemak de Tour volgen.”

Breukink heeft iedereen succes gewenst voor de Tour. “Ik heb goed contact met Frans Maassen (ploegleider Belkin, red.). Het zijn allemaal jongens waar je jarenlang mee gewerkt hebt. En een paar renners die je zelf gecontracteerd hebt. Het zit nog wel heel dichtbij.”

'No hard feelings'
Maar de voormalige ploegleider heeft ‘no hard feelings’. "Op gegeven moment slaan ze met andere mensen een andere weg in. Als je in de hoogste rangorde zit, dan ben je het eerste slachtoffer. Maar zo voel ik me niet, zo gaat het in topsport. Er moet veranderd blijven worden.”

Rasmussen-zaak
Afgelopen week oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat Michael Rasmussen tijdens de Tour van 2007 terecht was ontslagen door de Rabobank-ploeg. Erik Breukink was in die tijd de ploegleider. "De zaak Rasmussen speelt al zolang. Op gegeven moment neem je het allemaal ter kennisgeving aan wat daar uitkomt. Je moet een streep trekken: ik kan blijven reageren en reacties uitlokken, maar vooral de generatie nu is het een beetje beu om elke keer geconfronteerd te worden met verhalen uit het verleden."

Breukink vervolgt: "Ik heb natuurlijk ook de hele maatregel van de UCI meegemaakt met het bloedpaspoort en out-of-competition controles. Ik heb de veranderingen zien ontstaan en het heeft wel degelijk zijn uitwerking op het peloton.”

Schoner?
De oud-renner heeft vertrouwen dat de wielersport ‘schoner’ kan zijn, maar durft niet te zeggen dat doping nooit meer kan gebeuren. “Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur. Waar het om zoveel geld gaat - en dan hoef je het niet alleen over het wielrennen te hebben - dan staan er altijd mensen op die met dingen komen die wellicht door de controles heen komen."

Gerelateerde artikelen