Sportzaken24 mei '14 13:06

Humberto's verhaal | BNR Brasil

Auteur: BNR Webredactie

Het is zeker: we gaan met BNR Sportzaken naar Brazilië!! We gaan naar het WK. Het voelt bijna alsof we geselecteerd zijn door bondscoach Louis van Gaal.

Wat niet iedereen zich realiseert, is dat uitzendingen maken bij het WK voetbal ook voor een presentator, een samensteller en een sidekick van een sportprogramma het hoogst haalbare is. En dan ook nog in het land van de vijfvoudige wereldkampioen.

Het land van Pele, Garrincha, Ronaldo, Rivaldo, Falcao, Romario en nog 500 anderen. Ter voorbereiding op onze reis heb ik bij de nonnen in Vught Portugese les genomen. Ruim een week. Man wat is dat moeilijk! Maar wat is het ook schrikken. Ik kan inmiddels de Braziliaanse kranten een beetje scannen en dan schrik je toch wel van onze bestemming. Een kleine bloemlezing uit Jornal do Brasil en Globo van de afgelopen dagen.

Wat vooral opvalt zijn al die stakingen in het land: politie, leraren, buschauffeurs. Vrij heftig is het aantal busovervallen in Rio de Janeiro. Vorig jaar een stijging van 38 procent tot meer dan 600 overvallen waarbij bussen gestopt worden. Gewapende vaak jonge overvallers de bus in komen en onder bedreiging van een wapen alles stelen van de passagiers.

Maar er is ook een soort trots dat ik ineens krantenkoppen kan lezen en begrijpen: Seleção Brasileira se apresenta no Rio de Janeiro na próxima segunda-feira. Voor mijn Portugese lessen was deze zin voor mij 70 procent 'abacadabra', maar nu niet meer. Er staat gewoon dat de Braziliaanse selectie zich aanstaande maandag zullen presenteren in Rio. In Sao Paulo was de vrijdagavond file de langste ooit: 344 km, en het WK moet nog beginnen.

Maar ondanks alle waarschuwingen over veiligheid aan de Copacabana, verheug ik me enorm op ons avontuur. Ook voor de Caipirinha's, Carioca's maar vooral voor het voetballen! Hoe speelt van Gaal, staat Sneijder er wel of niet in? Gaat hij überhaupt mee? En wat is de vorm van de WK tegenstanders van Spanje, Chili en Australie? Vanaf 13 juni start het voor Oranje, voor ons start het vanaf 11 juni, onze eerste uitzending. Eerst vanuit Salvador daarna vanuit Rio!

Laat het WK maar beginnen!!!

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
24 mei 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen