Sportzaken20 dec '14 15:32

Humberto's verhaal | Simpel is niet makkelijk

Auteur: BNR Webredactie

Zelden is een aangekondigd congres vaker besproken, bediscussieerd, bekritiseerd en zelfs geridiculiseerd dan het KNVB congres waar de toekomst van het Nederlandse voetbal werd besproken.

Van een afstand keek en luisterde ik er naar en vroeg me steeds weer af, waarom? Waarom zou een branche niet voor het eerst in 125 jaar zijn kopstukken bij elkaar roepen om elkaar te ontmoeten, elkaar te inspireren en van elkaar te leren? Stel je voor dat het zou lukken.

En natuurlijk komen er na een dag bij elkaar zitten geen oplossingen uit, maar wel speerpunten blijkt nu. Opvallend vond ik de consensus onder de voetballers dat iedere BVO (Betaald Voetbal Organisatie) een eigen jeugdopleiding moet hebben. Het klinkt heel simpel, maar simpel is niet makkelijk.

Het was een bijzondere dag waar ik als enige buitenstaander bij kon zijn, omdat ik de dag presenteerde. En voordat het vreselijke woord ‘schnabbel’ meteen weer opdoemt: Nee, ik deed het gratis! Waarom? Omdat ik bijna twintig jaar in het voetbal gewerkt heb: van 12 jaar Studio Sport tot 4 jaar Eredivisie Live, ik heb het Nederlands elftal gevolgd bij TALPA, de zondagavond gepresenteerd bij RT en tot afgelopen zomer BNR Brasil. Je kan niet alleen nemen in het leven, geven hoort er ook bij.

Bovendien is geld erg fijn, maar kennis maakt rijker! En wat een kennis werd er gedeeld. Clarence Seedorf, Frank de Boer, Guus Hiddink, maar ook Ricardo Moniz, Ron Jans, Andries Jonker, Damien Hertog en Johan Cruijff!

Over Cruijff kan je boeken vol schrijven zoals we allemaal weten, maar hij zei toch weer een aantal dingen die totaal eigen waren. Een kort overzicht van zijn meest opvallende uitspraken in de Galgenwaard in Utrecht:

Het is maar een greep uit wat hij gezegd heeft die dag, maar bijzonder was het.

De bijeenkomst werd geen Poolse landdag, waar het recht van de grootste mond heerste, maar het werd een mooie constructieve dag. Een startpunt geïnitieerd door technisch directeur Jelle Goes, gesteund door directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen.

Waar staat ons voetbal in 2026-2030? De ambitie is duidelijk: met de clubs aanhaken bij de Europese top en met Oranje aansluiting houden met de wereldtop. Aan de slag dus mannen! 

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
20 december 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen