Sportzaken20 sep '14 13:19

Humberto's verhaal | Zeilen in Rio

Auteur: BNR Webredactie

"Je bent een natuurtalent". Het kwam erg onverwacht, de opmerking van Marit Bouwmeester. Na ongeveer 1,5 uur varen in haar Olympische Laser zeilboot.

Verbouwereerd riep ik tegen haar "zeg het nog eens"! En Marit herhaalde, "je bent een natuurtalent, je hebt aanleg". Ik wist niet of ik moest lachen of huilen. Zeiltalent? Ik?Tijdens de vaart noemde ik het roer "die stok". De boeg was gewoon de "voorkant van de boot" en als Marit het had over bakboord, herhaalde ik voor de zekerheid, "je bedoelt die kant op"?

Het idee om met haar mee te varen, ontstond toen de wereldkampioen van 2011 en de Olympische zilveren medaille winnaar van Londen in 2012 bij mijn radioprogramma BNR Brasil te gast was tijdens het WK voetbal. Marit zat toen al 9 weken in Brazilië, om te trainen op Guarana Bay, het parcours van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Sportkoepel NOC*NSF heeft al ruim voor die Spelen een huis beschikbaar gesteld aan sporters die zich ter plekke willen voorbereiden op hun moment van glorie tijdens Rio 2016. Dus ook voor Marit, met haar coach en ook haar broer en trainingspartner Roelof. Het drietal woont in een prachtig groot huis in de wijk Urca. Vlakbij Guarana Bay, met uitzicht op een enorme toeristische attractie in Rio, de Pão de Açúcar.

"Vaar je nog mee?", vroeg Marit. Ik zag de Laser, een extreem klein bootje, en vroeg me af waar ik moest zitten. Bovendien had ik geen wetsuit of zwembroek bij me. Maar ja, hoe vaak krijg ik de kans om bij een potentiële gouden medaille winnares in de boot te stappen in de aanloop naar de Spelen? En mijn motto is "als je niet wil vallen, moet je gaan liggen". Dus deed ik mijn zwarte linnen broek uit en stapte onbevreesd en zonder enige kennis in de boot.

We hebben flink wat afgelachen in de boot, vooral Marit. Of was het uitlachen? De lachsalvo's om mijn capriolen en mijn onkunde waren niet van de lucht. Maar toen ik door een paar handelingen voorkwam dat de boot omsloeg, is er kennelijk toch iets van respect gegroeid voor mijn zeilpogingen op het Braziliaanse water. Toen sprak ze de legendarische woorden: "Jij bent een natuurtalent". 

Wat een ervaring om met een Olympische zeilster te varen in een Olympische boot op het Olympische water van 2016. Water waar ik al veel over gehoord had. Het zou enorm vervuild zijn. De koelkasten en de luiers zou je in het water kunnen zien drijven. Nou viel dat mee, het vuil was niet zichtbaar, maar volgens deskundigen wordt er zo'n 18.000 liter rioolwater per seconde geloosd in de prachtige baai, waar straks dus de wedstrijden gehouden moeten worden. Dus u begrijpt, ik had een belang om de boot niet te laten kapseizen. Het had dus niets met zeiltalent te maken, maar met overlevingskracht.

Tijdens het Olympisch test event, na het WK voetbal in Brazilië, dacht ik terug aan mijn zeilervaring met Marit. De Nederlandse ploeg had het erg goed gedaan, met windsurfer Dorian van Rijsselberghe voorop. Hij won goud. Marit had een lastige week. Mede door diskwalificatie na een te vroege start en een paar onnodige fouten. 

Ik voelde me schuldig. Zou die middag samen in die boot met mij als prutser, met kennelijk een aanleg om te zeilen, nog invloed hebben op de prestaties van deze topsporter? Het leek er wel op. Maar sinds dit weekend ben ik weer gerustgesteld: Wereldkampioen in Santander!!

Daarom twijfel ik nu. Moet ik Marit nou met rust laten tot de Olympische Spelen van Rio de Janeiro of moet ik toch een beetje een vinger aan de pols houden tot 2016 zodat ze ook regelmatig haar lachspieren kan trainen? Goed voor de core stability. Ik denk eerlijk gezegd het eerste, laat haar met rust. De intrinsieke mentale herstelkracht na de teleurstelling bij het test event is evident. En daar kan zelfs ik, met mijn nieuw verworven titel als "natuurtalent" niets aan verpesten. Op naar Rio!!

Bekijk hier de beelden van Humberto's ervaring op het olympische water van Brazilië

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
20 september 2014

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen