Sportzaken27 sep '14 09:42Aangepast op 30 sep '14 16:12

Humberto's verhaal | Afscheid

Auteur: BNR Webredactie

Stel: over 10 jaar neemt Lionel Messi afscheid van het voetbal, afscheid van Barcelona. Hij mag nog 1 keer tussen de lijnen staan in het stadion waar hij zoveel successen heeft gevierd. Met zijn Barca maar ook als individu.

Die avond laat Messi zien wat Messi kan: scoren en het duel beslissen. Nog 1 keer die pure klasse etaleren voor zijn publiek. Een scriptschrijver zou dit scenario niet durven verzinnen, want het zou te ongeloofwaardig zijn.

Toch is precies dit gebeurd bij de laatste wedstrijd van Derek Jeter in het Yankee Stadium. Bijna 50 duizend toeschouwers waren in het stadion in The Bronx getuige van een sprookje. Na 20 jaar kwam er einde aan de carrière van een honkballegende.

Alle omstandigheden leken gemaakt om Jeter precies dat te geven waar je bij je afscheid op hoopt. Het was gestopt met regenen. Tegenstander Baltimore Orioles maakten het de New York Yankees lastig door aan het einde van de 9e slagbeurt nog even 2 homeruns te slaan: 5-5. En toen deed Jeter precies wat de fans hoopten dat hij zou doen. Met 1 man uit, besliste Jeter het duel. Zijn 1627ste overwinning, zijn 3463e slag. Zijn armen gaan in de lucht en de normaal redelijk rustige Jeter gaat uit zijn dak.  Voor even klopt het citaat van de Amerikaanse dichter Henry Wadsworth Longfellow: ‘Degenen die ons verlaten, voelen niet de pijn van het afscheid; de achterblijvers lijden’. Jeter voelde het geluk, de fans voelen de pijn van het naderende afscheid.  Het afscheid van een groot sportman.

Ik heb niet veel live beelden van Jeter gezien. Maar deze zomer was ik op vakantie in Amerika toen ik op één of ander obscuur kanaal Major League Baseball classic beelden zag, onder andere een geniale vangbal van Jeter tegen de Red Sox in 2004. Mijn hemel, wat een genot was dat om naar te kijken. Hij neemt een enorme sprint op een onmogelijke bal. Maar Jeter vangt die bal en valt daarbij over de railing tussen het publiek. Maar hij heeft de bal. Google maar eens op "Derk Jeter amazing catch" en bewonder de actie van deze atleet. 

Wat zullen Yankee fans Jeter gaan missen, maar afwezigheid doodt liefde niet. Dat geldt zeker voor de afwezigheid van deze Major League baseball held.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
27 september 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen