Sportzaken8 nov '14 12:59

Humberto's verhaal | Kabel

Auteur: BNR Webredactie

De kabel is weer terug bij Ajax. Deze keer niet de talenten met Surinaamse roots, namelijk Davids, Kluivert en Seedorf, maar letterlijk: de kabelgigant Ziggo. Een compliment voor de directeur marketing, Edwin van der Sar en zijn team, is op zijn plaats.

Het gaat buiten de lijnen sowieso goed met de Amsterdamse club. Een eigen vermogen van 100 miljoen springt het meest in het oog. Ajax is iets van plan: of de club spaart om zichzelf van de beurs af te halen, of er zijn plannen om de ArenA te kopen. Allemaal om uiteindelijk meer armslag te hebben om dichterbij de Europese top te komen.

Ik vraag het me af of die strategie zal werken. Eerder deze week speelde Ajax tegen zo'n Europese topploeg. De 2-0 winst van Barcelona was geen verrassing, de manier waarop Ajax in de eerste helft tegenstand bood wel. De Catalanen hadden het moeilijk. Maar niet meer dan dat. Het meest opvallende van het duel was de terugkeer van Luis Suarez. Hij werd warm toegejuicht door de supporters. Hij mag zijn handen dichtknijpen want die behandeling is niet iedere ex Ajacied gegund die in de ArenA terugkomt. 

Toevallig of niet, waarschijnlijk niet, verscheen deze week ook de autobiografie van de Uruguayaan. El pistolero vertelt in het boek openhartig over de hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière. Alles komt voorbij. Liverpool, de bijtincidenten, de doelpunten en natuurlijk ook zijn tijd bij Groningen en bij Ajax.

Suarez is heel duidelijk over zijn trainers in zijn Amsterdamse periode. Hij had gewild dat Henk ten Cate langer was gebleven, ook omdat Ten Cate Spaans sprak. Interim-coach Adrie Koster beschrijft de spits als een heel rustige coach bij wie hij niet zoveel "technische steun voelde als bij de andere coaches het geval was geweest". Daarna kwam Marco van Basten. 

Oei! Wat is Suarez hard over hem. "Er was nooit echt chemie tussen mij en de man die mijn droomcoach had moeten zijn. (...) Naarmate de weken verstreken, begon ik in te zien dat zijn methode niet bij mij paste. Hij was tactisch gezien zeer star. Hij wilde perse dat we gedurende de week veel groepsactiviteiten deden om een eenheid van het team te maken. Ik kon mij niet in zijn methoden vinden en dat wist hij". En zo gaat Suarez nog wel een tijd door. Of hij niet zo scherp is met zijn voeten bij Barcelona, samen met Neymar en Messi, moeten we afwachten. Maar de ex-Ajacied geeft ook aan dat hij best openstaat voor een terugkeer in Amsterdam.

Door de nieuwe shirtsponsor en door het eigen vermogen zou technisch directeur Overmars Suarez best kunnen betalen als hij zou willen, maar ik denk dat het een utopie is dat de aanvaller ooit terugkeert.  Simpelweg omdat het verschil in salaris met de rest van de selectie te groot zou zijn. Het zou de kleedkamer niet gezelliger maken. Laat staan dat de mannen ‘kabel’ zouden zijn zoals midden jaren negentig.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
8 november 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen