Sportzaken2 nov '14 14:14

Humberto's verhaal | VOG

Auteur: BNR Webredactie

Straks na de uitzending, dan ga ik met mijn jongste dochter naar haar hockeywedstrijd kijken. Vroeger, voordat we met BNR Sportzaken begonnen, deed ik dat iedere week.

Genieten van het plezier van je kinderen op het sportveld. Simpel geluk.

Maar er lopen mannen rond, vaak mannen, die onze kinderen dat geluk helemaal niet gunnen. Deze mannen zijn gericht op hun eigen bevrediging. Bijvoorbeeld de verdachte Luigi C. In 2008 veroordeeld vanwege het laten zien van zijn geslachtsdeel in het openbaar. Later verdacht van het jarenlang stiekem fotograferen en filmen van meisjes in de kleedkamer. Meisjes die uw of mijn dochter hadden kunnen zijn. Nu is er een nieuwe verdachte in een nieuwe zaak.

Het gaat om een hockeytrainer en clubbestuurder Jan-Willem G. die maar liefst 18 jaar een spoor van vernieling door de hockeywereld heeft getrokken waarbij hij zich aan jonge spelers zou hebben vergrepen. Bovendien fotografeerde hij jonge sporters als ze bij hem thuis stonden te douchen. Jan-Willem G. blijkt, volgens het stuk van Jens Olde Kalter in de Telegraaf, al in 1995 te zijn veroordeeld voor het aanranden van een jongen onder de douche. Hij kreeg een boete van toen 200 gulden. Alsof het over een verkeersboete voor te hard rijden gaat.

De sportwereld heeft een serieuze opdracht. Duizenden kinderen sporten iedere week. Uiteraard hebben zij recht op een veilige omgeving. De clubs en bonden zijn verplicht om hun uiterste best te doen om de kans op zulk grensoverschrijdend walgelijk strafbaar gedrag te voorkomen.

Ten eerste door iedere vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag te laten overhandigen. Ten tweede door iedere melding van kinderen of ouders in die richting serieus te nemen. Het moeilijkste punt is de verhoging van de contributie. Een club met 500 leden 50 euro per jaar extra laten betalen, dat is nog geen euro per week meer per lid, maar de club kan een professional aanstellen die mede een oog houdt op dit soort zaken.

Bonden, clubs kom AUB in actie en maak van de veiligheid van onze kinderen een prioriteit. En kom nou niet meteen met het excuus dat het zo weinig voorkomt. Want van precies die mentaliteit konden mannen als Luigi C. en Jan-Willem G. profiteren. En zij zijn niet de enigen, reken daar maar alvast op.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
1 november 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen