Sportzaken25 okt '14 13:02Aangepast op 27 okt '14 10:57

Humberto's verhaal | Familiedrama

Auteur: BNR Webredactie

Zodra het woord 'familiedrama' wordt gebruikt in de media is het heel duidelijk wat er wordt bedoeld. Een vader, vaak zijn het vaders, besluit om welke redenen dan ook om een einde te maken aan het leven van zijn kinderen en vervolgens ook aan zijn eigen leven.

De lijst is eindeloos. Zo doodt een oud-topbankier zijn vrouw, een van zijn dochters en daarna zichzelf. Of de zaak waarbij een man in Veldhoven zijn 1-jarig zoontje verhangt en vervolgens een foto van het kind naar de mobiele telefoon van de moeder stuurt. De man pleegt later zelfmoord. Een walgelijke lijst misdrijven. Ja misdrijven noem ik het en niet het zalvende woord 'familiedrama'. Noem het gewoon wat het is: familiemoord!  

Deze week zag ik een zuiver geval dat je wel familiedrama kan noemen. Een volwassen vrouw die met vochtige ogen over haar ouders en zus op nationale TV zegt: "Ze bestaan voor mij niet meer". Verona van de Leur zei het over haar vader, moeder en zus. 

De biografie van Verona van de Leur, het bizarre leven van de voormalige sportvrouw van het jaar, is erg goed geschreven door Vincent de Vries en absoluut een aanrader. Hij heeft Verona 20 keer geïnterviewd en schreef haar verhaal zorgvuldig op. Op iedere pagina voel je de woede en eenzaamheid van de sportvrouw van het jaar 2002. De woede over het feit dat haar zus Denise samenspande om Verona buiten haar eigen huis te sluiten. In een sms'je aan haar zus schrijft Denise: "Jij bent mijn zus niet meer. Donderstraal een eind op en laat me in godsnaam met rust! (8 oktober 2008, 18.30 uur). 

Denise stuurde mij naar aanleiding van het optreden van Verona in RTL LateNight een tweet waarin ze zei dat we de "leugens van Verona" niet moesten geloven en dat we haar maar moesten bellen. Wat een familiedrama. Lees Verona's verhaal en oordeel zelf wie u gelooft.  

Ik hoop oprecht dat Verona dat ene zinnetje waar ik heel blij van werd echt uitvoert: ze overweegt een comeback in het turnen. Ze worstelt met haar pornobedrijf want daar verdient ze inmiddels een goede boterham. Rond de 10.000 euro omzet per maand. Maar weer turnen zou haar helpen om al het verdriet uit haar jeugd nog één keer om te zetten in een prestatie waar ze in vrijheid voor gekozen heeft. En dat ene grote doel halen waar ze al jaren over droomt: de Olympische Spelen halen! Kom op Verona, doe het en spoel het familiedrama van je af!

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
25 oktober 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen