Sportzaken23 nov '13 13:06Aangepast op 25 nov '13 01:31

Humberto's verhaal | Alles kan kapot

Auteur: BNR Webredactie

Alles kan kapot...Een gevleugelde uitspraak die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat wat nu nog een hechte relatie lijkt te zijn, ineens kapot kan scheuren. In sport denk ik dan meteen aan de relatie van de coach met zijn team of met de club.

Ieder jaar weer zien we tientallen voorbeelden in Europa van coaches die “de kerst niet halen”. Meestal omdat "de chemie ontbrak met de ploeg" of "na onderling goed overleg" en uiteraard wegens aanhoudende slechte resultaten. Het komt ieder jaar weer voorbij in de eredivisie. Dit seizoen, 2012-2013, heeft Alex Pastoor de twijfelachtige eer om zich de snelst ontslagen trainer van de Eredivisie te mogen noemen.

Toch zijn er voldoende voorbeelden van mannen, het zijn meestal mannen, die al decennia onlosmakelijk bij één club verbonden waren. De bekendste is natuurlijk Alex Ferguson. De Schot hield het na 1500 wedstrijden, 13 landstitels en 2 Champions League bekers voor gezien bij Manchester United. Sir Alex pakte maar liefst 38 prijzen met zijn club, maar het was mooi geweest. In Nederland kennen we het voorbeeld van Foppe de Haan bij Heerenveen. De Fries was van 1985 tot 2004 trainer bij de club, meer dan 500 wedstrijden. Alles kan kapot…maar het hoeft dus niet.

Het mooiste voorbeeld is natuurlijk de trainer die maar liefst 44 jaar verbonden bleef aan één club: Guy Roux. Hij nam zijn club bij de hand en voerde ze mee van de vijfde klasse naar de hoogste Franse voetbaldivisie: Ligue 1. En won Roux de ene prijs na de andere prijs? Nee! Zijn eerste landstitel met Auxerre kwam pas 35 jaar na zijn aanstelling bij de club, in 1996. Daar lag ook niet de kracht van Roux; die lag in de voortdurende stroom van talenten die hij bij Auxerre wist op te leiden en op te stellen. Namen die we allemaal nog steeds kennen: Éric Cantona, Laurent Blanc, Basile Boli, Djibril Cissé, om er maar een aantal te noemen.

Alles kan kapot...natuurlijk, maar soms is het ook heel mooi als alles heel lang blijft zoals het was...Dat hebben Alex Ferguson, Foppe de Haan en Guy Roux wel laten zien. Toch blijven het zwarte zwanen en die zien we niet zo vaak.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
23 november 2013


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen