Sportzaken8 nov '14 20:06Aangepast op 10 nov '14 09:02

Sinterklaasspanning kan Oranje erdoorheen slepen tegen Letten

Auteur: Thijs Baas

Guus Hiddink heeft met zijn aangekondigde vertrek na een eventuele nederlaag tegen Letland te veel nadruk gelegd op het gevolg van het resultaat. Dat geeft veel te veel stress en zal het resultaat uiteindelijk alleen maar negatief beïnvloeden. Dat zegt oud-hockeybondscoach Marc Lammers in BNR Sportzaken. "Ga uit van een andere spanning: sinterklaas-spanning: 'yes, hij komt eraan, Letland'."

Goed voorbereiden, pakje inpakken, goede discipline en dan maar zien of je wint of verliest. Terug naar jezelf, is het devies van Lammers. "Eigen inzet, uitstraling, hoe loop ik het veld op? Hoe hard werken we voor elkaar en welke tactiek spelen we? Dáár moeten we op focussen.


 

De druk ligt daardoor nu bij Hiddink, terwijl die wat Lammers betreft bij de spelers zou moeten liggen. Scheidsrechter, tegenstander, weersomstandigheden, het zijn allemaal factoren waar je als speler geen invloed op hebt. Maar je eigen handeling, taak, voorbereiding en inzet, daarmee kun je nog wél enigszins het resultaat kunt beïnvloeden. "Als je denkt: 'als we morgen verliezen, dan degraderen we', dan degradeer je ook."

Lammers wijst op de enorme belangen in het voetbal, mede door de riante salarissen en de prominente rol van zaakwaarnemers. Des te belangrijker om van tevoren afspraken te maken over teambelang, op tijd komen en incasseringsvermogen."Dan krijg je veel meer homogeniteit in het team, met een gezamenlijk doel, een gezamenlijke richting en gezamenlijke afspraken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen