Sportzaken22 nov '14 13:07Aangepast op 23 nov '14 11:17

Humberto's verhaal | Presenteren is als goede wijn

Auteur: BNR Webredactie

In welke maand het was, of welke dag? Ik weet het niet meer. Zelfs in welk seizoen het was of in welke stad weet ik niet meer. Ik weet nog wel wat Mart tegen mij zei die avond, ergens in het land.

De redactie, of beter gezegd, de presentatoren (de gezichten) waren uitgenodigd bij een voetbalwedstrijd. Niet als toeschouwers voor de duidelijkheid, maar als spelers. Daar stond ik dan als nieuweling. Net een week bij de NOS en ineens zat ik in een kleedkamer met mannen die ik alleen maar van de TV kende. Nou, dat durf ik nu wel te zeggen, dat is intimiderend. Kees Jansma, Tom Egbers, maar ook de commentatoren Evert ten Napel en Frank Snoeks en uiteraard Mart Smeets! De zilverrug van het stel. Niet door zijn gedrag maar door zijn aura en juist door zijn rust. Ergens die avond zei Mart een zin tegen mij die ik nog honderden keren heb aangehaald. Tegen mezelf en tegen anderen. "Presenteren is als wijn, het duurt heel lang voordat het goed is." Deze wijsheid viel niet meteen bij mij, maar naarmate ik langer bezig was in dit vak, hoe meer ik mij de kracht van zijn woorden realiseerde.

Mart Smeets is een kunstenaar. Met open mond heb ik gekeken naar zijn vakmanschap. Zonder beelden, die werden er achteraf bij gezocht, sprak Mart bijvoorbeeld een samenvatting van de Tour de France in. "Hoe lang moet het zijn", vroeg hij dan aan de eindredacteur. "Ongeveer 1.30 minuut, Mart." En daar kwam een verhaal van precies 1 minuut en 30 seconden. Zonder eeh of aah.... De etappe was in zijn verhaal spannender dan die in werkelijkheid was geweest. En niet omdat hij er feiten bij verzon. Maar door zijn op kennis en passie gebaseerde woorden en zijn oprechte enthousiasme voor de sport. Fenomenaal. 

Net zoals de manier waarop hij mij in beeld gedag zei nadat ik mijn laatste uitzending bij Studio Sport had gedaan.
Mart zat in Frankrijk, waar anders. Zijn woorden van waardering, namens de hele redactie, raakten mij. Maar ik hield het droog. Tot ik na de uitzending naar mijn auto liep. Ik realiseerde mij dat er een einde was gekomen aan 12 jaar Studio Sport. Ik stapte in, deed mijn gordel om en de radio aan. Alsof de duvel ermee speelde, hoorde ik het Britse trio Keane uit de speakers:

This is the last time
That I will say these words
I remember the first time

Gejankt heb ik. Net zoals Toine van Peperstraten zeg maar, alleen bij mij zag niemand het. Twintig minuten lang. Mart had mijn traansluizen met zijn woorden geopend. Zonder dat hij er erg in had. Zo opent Mart Smeets op TV, in zijn boeken en zijn columns, al bijna 50 jaar onze sportharten. Met als resultaat dat we in het verhaal van de wedstrijd gezogen worden. Mart laat bovendien al jaren zien dat hij zijn eigen woorden heeft waargemaakt. Hij is een prachtige wijn. Een bordeaux, een Château Canon-la-Gaffelière, dat is een Premier Grand Cru de Saint-Émilion. Een wijn met een stevig karakter. Confronterend soms, aanwezig maar ook heel elegant.

Mart, dank voor je woorden van toen en je voortdurende vakmanschap. 

Santé!!

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
22 november 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen