Sportzaken5 dec '14 17:18Aangepast op 6 dec '14 13:02

Humberto's verhaal | Het beste team van Edwin van der Sar

Auteur: BNR Webredactie

Ik deed deze week een kleine test. Geen ingewikkeld onderzoeksbureau, maar gewoon met een kopje thee en een koekje vroeg ik achteloos aan een paar mannen. "Zeg die Van der Sar, waar heeft hij ook alweer gevoetbald in zijn carrière?”

Uiteraard worden Ajax en Manchester United vlot genoemd. Een paar seconden later lukt Fulham ook nog. En dan is het toch even stil. "Hij heeft toch ook nog in Italië gevoetbald? Och ja! Bij Milan? Nee...Wat was het ook weer?"

Best gek eigenlijk dat sommige mensen het best lastig vinden om de loopbaan van de beste Nederlandse doelman aller tijden te noemen. Het zijn maar vier clubs! Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United!!

In zijn Juve periode ben ik 1 keer bij Edwin geweest in Turijn. Of nee, eigenlijk maakte ik voor Studio Sport vooral een reportage over een jeugdig Ajax talent die ineens op de training liep tussen sterren als Zidane, Davids en Nedved. Het gaat om Sergio de Windt. De aanvallende middenvelder was gescout door Juventus in Ajax A2. Een opvallende transfer volgde. En De Windt maakte indruk op de eerste trainingen in de selectie van de Italianen. Hij speelde zelfs Zidane door zijn benen. Iets wat trouwens niet gewaardeerd werd door de oudere spelers. Edwin vroeg ik ook om commentaar. De doelman was voorzichtig positief verrast over het talent, zoals eigenlijk iedereen. Maar De Windt kon de weelde niet dragen en zakte door zijn hoeven.

Nu ik er toch was, vroeg ik Van der Sar ook naar zijn positie bij Juventus. Hij leek zich op het veld niet op zijn gemak te voelen. Edwin was not amused. Niet met mijn vragen en niet met zijn situatie. Zijn prestaties in de Premier League na Juventus, zeggen verder alles. Alles gewonnen! Indrukwekkend.

Toch maakte hij op een andere manier nog meer indruk op mij. Hij belde mij een paar jaar geleden of ik bereid was de presentatie te doen van de oprichting van zijn Edwin van der Sar Foundation. Samen met zijn vrouw Annemarie heeft hij heel bewust gekozen om een stichting te starten om mensen met een hersenbeschadiging te helpen.

Het gezin Van der Sar heeft na de hersenbloeding van Annemarie zelf ervaren hoe ingrijpend de invloed van een hersenbeschadiging kan zijn. De warmte waarmee Edwin en Annemarie die middag iedereen vertelden over hun missie deden de voetbalprijzen verbleken. Hier stond niet Van der Sar de doelman, maar de betrokken echtgenoot. Ik heb Van der Sar vaak uitmuntend zien presteren, maar wat die middag gebeurde was excellent. Annemarie was nerveus, Edwin stelde haar gerust. Annemarie vertelde, Edwin stond achter haar, klaar om te helpen, voor het geval zijn vrouw er niet uit zou komen met al die vragen. Het was niet nodig. Mooi om te zien: de verbinding tussen twee mensen die veel hebben meegemaakt en in alle kwetsbaarheid dat durfden te delen zodat anderen geholpen kunnen worden. Een eenheid. Het beste team uit zijn carrière.

Turijn was ver ver weg.....

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
6 december 2014 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen