Sportzaken18 okt '14 10:02Aangepast op 18 okt '14 13:07

Humberto's verhaal | Spelverdelers

Auteur: BNR Webredactie

Spelverdelers zijn de grootmeesters van het sportveld. Zoals Rembrandt, Vermeer en Jan Steen met hun penselen de meest prachtige schilderijen konden produceren, die het persoonlijk stempel droegen van de makers, zo konden Cruijff, Blangé of Jantje Peters het spel zo vormen en sturen dat hun team er echt beter door ging presteren.

Zoals de dichter speelt met woorden, zo speelt de spelverdeler met de tegenstander.

In het voetbal was de nummer 10 jarenlang voorbehouden aan mannen die de kwaliteit hadden om een team boven zichzelf te laten uitstijgen. Pelé, Maradona, Zidane maar ook Platini. Alle internationale grootmeesters die met hun voeten de wereld een beetje mooier maakten. Op het veld wel te verstaan.

Pelé wordt in Brazilië niet altijd serieus genomen, hetzelfde geldt voor Maradona. En Zidane is vrijwel onzichtbaar in de voetbalwereld (hij doet iets bij Real Madrid). Maar Platini is enorm invloedrijk als frontman van de UEFA. Wat doet de Fransman met zijn invloed? Bar weinig. Hij is voorstander van een WK in Qatar, hij neemt het toch niet op tegen Sepp Blatter van de FIFA en aan elektronische hulpmiddelen heeft deze voormalige Franse nummer 10 een hekel.

Deze week deed Platini weer een poging om zijn conservatieve 'innovatiedrift' los te laten op de voetbalwereld. In zijn boek 'Parlons Football' ('Over voetbal gesproken') kaart UEFA-voorzitter Platini vier reglementswijzigingen in het voetbal aan: twee extra wissels per wedstrijd, een witte kaart bij protest aan het adres van de scheidsrechter, het einde van de zogenaamde drievoudige straf en het einde van de leeftijdsgrens voor scheidsrechters.

Serieus Michel Platini? Zijn dit echt de vier meest dringende veranderingen? Gaat voetbal, als het aan Platini ligt, werkelijk opnieuw het wiel uitvinden? Een witte kaart? Twee extra wissels? Waarom opent voetbal de monopolie die het lijkt te koesteren niet echt en kijkt men met een open blik naar bijvoorbeeld hockey? Gewoon doorwisselen zonder hulp van de vierde man...nadenken over de zelfpass...het systeem van een tijdstraf van 2 minuten bij een groene kaart en nog langer bij een gele kaart. Nee, Platini stelt een witte kaart voor om bij protesten tegen de scheidsrechter een speler 10 minuten er uit te sturen. Geïnspireerd op ijshockey, maar monsieur Platini: een kaart speciaal voor praten? Daar is toch al de gele kaart voor? En de leeftijd van de scheidsrechter oprekken? Wanneer hebben we daar het laatst een discussie over gehad? Maar een idee over een echte innovatie als de videoscheids, ho maar...

Als spelverdeler van Nancy, Saint-Etienne en Juventus vond ik het een genot om hem te zien spelen, als bestuurder smaakt hij mij een stuk minder. Hij verdeelt het spel daar niet maar houdt vooral veel tegen.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
18 oktober 2014

Gerelateerde artikelen