Sportzaken29 jun '13 13:17

Humberto's verhaal | TT Assen

Auteur: BNR Webredactie

Elke week sluit Humberto Tan het programma BNR Sportzaken af met een verhaal. Deze week over de TT in Assen.

Het is weer tijd voor de TT in Assen: het grootste eendaagse sportevenement van Nederland! Duizenden mensen trekken naar Assen om te kijken naar de snelste motoren ter wereld. Om te luisteren naar het geluid van de Kawa's, de Ducati's en de Honda's: iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Ook de coureurs genieten van dit speciale circuit in het prachtige Drenthe. Onder andere door de snelheid van de baan en de vloeiende vorm van het circuit. Niet alleen voor MotoGP-coureurs,de zwaarste klasse, maar ook voor de andere klassen. Zelfs regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo start waarschijnlijk, ondanks zijn gebroken sleutelbeen.

Op de avond voor de races, de zogenaamde nacht van Assen, houden de autoriteiten het hart vast. "Zou het rustig blijven? Oke een beetje muziek maken, zuipen en vozen in de tenten, prima...Maar aub geen vechtpartijen of straatraces.” Dit jaar lijkt het met 15 arrestaties wegens ordeverstoringen, mee te vallen. Zeker als je bedenkt dat al vanaf donderdag zo'n 30.000 bezoekers naar Assen komen. Op de wedstrijddag zelf kijken ruim 100.000 mensen naar de wedstrijden.

Jarenlang ging ik voor de NOS naar dit motorenfeest. Iedereen was daar. Zo interviewde ik zelfs een keer Clarence Seedorf die als eigenaar van zijn Italiaanse motorteam nieuwsgierig was naar de prestaties van zijn coureurs. Seedorf liep met het enthousiasme van een kind rond. Hij genoot! En ik ook.

En toch kon ik pas echt een beetje invoelen hoe het was om over dat circuit nadat ik bij een ander motorevent - de Marlboro Masters - door de organisatie was gevraagd of ik zin had om op een MotoGP ’fiets’ drie rondjes achterop mee te rijden bij Randy Mamola, de man die vier keer 2e werd in de eindstand om het wereldkampioenschap, nooit wereldkampioen werd maar wel 13 grandprixs wist te winnen. Uit pure nieuwsgierigheid zei ik ja.

De ochtend van de rit was ik bloednerveus. Zeker nadat ik ter ondertekening een papiertje voor mijn neus kreeg waarbij ik de organisatie vrijwaarde van welke aansprakelijkheid dan ook, mocht ik verongelukken tijdens de demonstratie. Daarna kreeg ik een superstrak leren motorpak aan.

Mamola was heel klein, buitengewoon vriendelijk en hij zag er erg fit uit. Ik stapte op zijn Ducati en klemde mijn benen flink om zijn benen heen en we reden rustig weg. Nou ja "we"…Hij reed, ik zat stijf van angst achterop. Al snel zag ik de teller naar 302 km per uur schieten. Bij iedere bocht had ik al minuten voordat Mamola maar zelfs aan remmen dacht, de behoefte aan een stevige remingreep. En toen hij dat uiteindelijk deed, voelde ik de enorme kracht van zijn motor in mijn schouders...door de tegendruk. Ik heb de drie rondjes overleefd, maar ik zag nooit eerder zo bleek. Zeker toen Mamola in een bocht ontspannen een hand van zijn stuur haalde om mijn knie weer terug te duwen richting zijn lichaam.

Dit jaar is de 83 editie van de TT. Het goede nieuws is dat we nog tot minimaal 2021 kunnen genieten van de TT, iedere laatste zaterdag in juni.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
29 juni 2013


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen