Sportzaken14 sep '14 17:21

Humberto's verhaal | Hersentrauma

Auteur: BNR Webredactie

FORE!!! Iedere golfer weet precies wat deze hard geroepen kreet betekent: kijk omhoog en indien nodig, duik weg want er komt een golfballetje aan dat voor gevaar kan zorgen.

Het roepen van 'fore' is dus een waarschuwing. Niet alleen uit beleefdheid maar ook uit veiligheid.

Deze week las ik dit bericht rond veiligheid bij de grootste sport ter wereld: voetbal. Als het aan de medische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA ligt, kunnen teamartsen binnenkort een wedstrijd kort stil laten leggen als ze vermoeden dat een speler een hersenschudding heeft opgelopen. Dat staat in een voorstel dat de commissie presenteerde op een conferentie in Manchester.

Ik wist niet of ik moest lachen of huilen toen ik het voorstel las. Natuurlijk, de intentie zal vast goed bedoeld zijn, maar ik vrees dat het too little en bijna too late is. In de Verenigde Staten neemt de NFL, de bond van het American Football, al jaren de regels rond het voorkomen van hersentrauma's of andere blessures aan het hoofd uiterst serieus. Vier jaar geleden al, in 2010, werd bijvoorbeeld verplicht gesteld dat ieder team direct een neuroloog moet raadplegen als er sprake is van een hoofdblessure. Als een speler geen helm op heeft of zijn helm verliest? De scheidsrechter is verplicht om het spel te stoppen. Scheidsrechters kregen van artsen colleges over (de gevolgen van) hersenschuddingen bij spelers. Hoe die te herkennen bijvoorbeeld? Uiteraard op het veld bijgestaan door artsen.

De NFL loopt dus jaren vooruit als het gaat om het serieus nemen van hoofdletsels in hun sport. De plannen van de medische commissie worden gepresenteerd alsof het heel erg nieuw is allemaal, maar in feite loopt de FIFA hopeloos achter bij een bond als de NFL.

En dat is al jaren het geval. Neem de zaak Demy de Zeeuw.

In de halve finale van het WK voetbal in Zuid Afrika, 2010, kreeg de middenvelder een enorme trap tegen zijn mond van Martin Caceres. Zijn mond werd behandeld maar zijn hoofdletsel werd minder serieus genomen. Zo vertelde De Zeeuw in 2011 in een interview met TV-zender Eredivisie Live dat hij nog regelmatig last had van zijn hoofd tijdens trainingen. "Zaterdag kopte ik een bal op de training en toen was het helemaal zwart voor mijn ogen". Dat blijft dan tien seconden zo en dan gaat het weer weg. Soms voel je je erg rot en dan heb je het gevoel dat alles even helemaal langs je heengaat."

Ondanks deze ervaring zat De Zeeuw toch weer op de bank of stond hij zelfs op het veld zonder dat zijn hoofd eerst nader werd onderzocht. Ja, nadat neuropsycholoog Raymond Matser aan BNR vertelde dat zijn vermoedens waren dat De Zeeuw last had van "een postcommotioneel syndroom, veroorzaakt door een hersentrauma", maakte Ajax nog in die week bekend dat De Zeeuw heel toevallig al een afspraak had staan bij een neuroloog. De Zeeuw heeft sinds het WK nooit meer de vorm bereikt die hij had voor het WK.

Drie jaar later, tijdens de finale van het WK in Brazilië, blijkt het voetballen nog steeds niets geleerd te hebben van het  Amerikaanse football. De Duitser Christoph Kramer kreeg een harde beuk tegen zijn hoofd, voetbalde eerst door, maar liet zich later toch wisselen. Tijdens de wedstrijd zou hij niet meer hebben geweten dat hij met zijn land in de finale stond van het WK. Onverantwoord en onbegrijpelijk dat Kramer niet meteen gewisseld werd.

Alsjeblieft voetbalwereld doe serieus iets met dit dossier. Want ondanks de veel strengere regels in de VS weten we nog steeds te weinig over hoofdletsels in sport. Daar speelt nu de discussie of het herhaaldelijk tegen elkaar botsen van de helmen na een jarenlange NFL carrière uiteindelijk ook tot hersenschade zou kunnen leiden. 

Dave Duerson, een oud NFL-speler van de Chicago Bears, dacht van wel. Hij beroofde zich van het leven door een schot in zijn borst. Zijn familie was er van overtuigd dat Duerson zichzelf niet door het hoofd schoot omdat hij wilde dat na zijn dood zijn hersenen neurologisch onderzocht werden. 

KNVB, UEFA, FIFA....FORE!!

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
13 september 2014


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen