Sportzaken28 sep '13 12:28Aangepast op 29 sep '13 16:28

'De rolstoel is het beste wat mij is overkomen'

Auteur: BNR Webredactie

Een groter contrast bestaat niet. Vijf jaar terug was Sydney Bito (29) nog een crimineel van de straat, maar nu is hij hard op weg om deel te nemen aan de Paralympische Spelen van Brazilië in 2016.

Door sportverslaggever Corné Hendriks (@cornehendriks)

Het leven van Bito was uitzichtloos, totdat de Amsterdammer door een schietincident werd verlamd tot zijn middel. De op Curaçao geboren Bito is mede dankzij Only Friends, een sportclub voor jongeren met een beperking, nu fulltime handbiker. Anders gezegd: fietsen met je handen.

“Mijn droom is deelname aan de Spelen van Brazilië.” Bito is pas twee jaar intensief met zijn sport bezig, maar het vertrouwen is groot. Om dat doel te bereiken traint de goedlachse Amsterdammer bijna elke dag bij Only Friends in het Ronald McDonald Centre in Amsterdam Noord. De atletiekbaan heeft hij helemaal voor zichzelf. Anderhalf uur lang fietst hij zich een slag in de rondte. Met zijn handen dus.

Bito verhuist op zijn zevendiende naar Nederland, waar hij vrijwel direct terechtkomt in een slecht milieu. Hij komt in aanraking met justitie en wordt na een uit de hand gelopen ruzie neergeschoten. Bito loopt een dwarslaesie op en belandt in een rolstoel. “De eerste twee jaren waren lastig. Een beetje thuis zitten, niets doen. Dat werd ik zat", zegt de Amsterdammer. Hij geeft zich op voor rolstoelbasketbal, maar al snel gaat zijn interesse uit naar handbiken. Het verandert zijn leven. “Ik ben echt nog dezelfde persoon. Ik heb dezelfde oren, dezelfde neus, maar mijn gedachte is veranderd. Ik stel alleen nog maar positieve doelen. Eigenlijk is het ongeluk het beste wat mij is overgekomen. Als ik niet in een rolstoel was beland, was ik waarschijnlijk dood of zat ik in de gevangenis.”

De Spelen van 2016 zijn nog ver weg, maar voor Bito dichterbij dan ooit. “Als je iets wilt bereiken, moet je dat ook durven uitspreken, en de druk opvoeren. Ik ben ervan overtuigd dat ik de Paralympische Spelen van Brazilië ga halen. En als het niet lukt, probeer ik het daarna opnieuw.”

Luister de reportage van verslaggever Corné Hendriks met Sidney Bito in de gele balk bovenaan de pagina.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen