Sportzaken25 okt '13 10:35Aangepast op 28 okt '13 08:28

Humberto's verhaal | Namen en rugnummers

Auteur: BNR Webredactie

Dit verhaal gaat over de geschiedenis van typografie in het voetbal. Klinkt heel saai, maar het is het niet en ik zal proberen uit te leggen hoe dat zit. 

De schrijvers Rick Banks en Sheridan Birds hebben een prachtig boek gemaakt: Football Type. Daarin analyseren zij vakkundig rugnummers van vooral Britse voetbalclubs, gelardeerd met heerlijke foto's en leuke weetjes. Weet u bijvoorbeeld wanneer in de FA Cup voor het eerst rugnummers werden gedragen in het voetbal? Ik wist het niet, maar het was in 1933 tijdens tijdens de finale tussen Manchester City en Everton. De nummers werden er nog met de hand opgenaaid. Everton - in hun eerste finale - speelde met de nummers 1 tot en met 11. Manchester City had 12 tot en met 22.

De rugnummers in het nationale voetbalteam van Argentinië werden in 1974, 1978 en 1982 bepaald op basis van alfabetische volgorde van de spelers. Zo droeg stylist Ardiles (middenvelder in 1982) nummer 1, normaal gesproken het nummer van de doelman.

In 1986 droeg Maradona nummer 10, tot zijn laatste duel in 1994. De Argentijnen wilden dat het shirt nooit meer gedragen zou worden in de nationale ploeg na het pensioen van Pluisje. Maar dat mocht niet van de FIFA en dus droeg Ardiles in 2002 het "zware” shirt nummer 10.

Zelfs over nummer 14 van Cruijff las ik een feitje dat ik niet wist. Volgens de schrijvers, die keurig opschrijven hoe Cruijff toevallig 14 in handen kreeg omdat Gerrie Mühren "zijn" nummer 9 droeg, zou Cruijff nummer 14 ook gekoesterd hebben omdat hij op zijn 14e zijn eerste jeugdtitel won. Sinds 25 april 2007, de 60e verjaardag van Cruijff, draagt niemand meer nummer 14 bij Ajax. Wat het shirt van Maradona dus niet gegund was, lukte Cruijff wel. Maar ja, Maradona heeft weer andere dingen die Cruijff graag had willen hebben.

Namen en rugnummers, een mooi onderdeel van teamsporten. Het ontbreekt totaal bij individuele sporten als het schaatsen. Hier in Heerenveen interesseert het werkelijk niemand met welk nummertje Sven Kramer of Ireen Wüst rondrijden. Op de baan gaat het niet om nummers maar om cijfers, ronde tijden, baanrecords en persoonlijke records. En dat heeft weer niets met typografie te maken.

Humberto Tan voor BNR Sportzaken
26 oktober 2013


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen