Friday Move13 mei '11 18:32Aangepast op 13 mei '11 22:05

Bezuinigingen onderwijs regelrechte schande

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant Wim van den Donk haalt keihard uit naar de kabinetsplannen om te bezuinigen op onderwijs. De CDA-prominent noemt in het BNR-programma The Friday Move de bezuinigingsvoorstellen "een schande". "Ons land heeft kennis en verbeeldingskracht. Deze bezuinigingen zijn een verschraling van de cultuur. We balanceren echt op het randje".

Wim van den Donk was lange tijd voorzitter van de Raad voor het Regeringsbeleid en gaat hiermee rechtstreeks in tegen de voorstellen van zijn partij.
Kip met gouden eieren
Volgens Van den Donk wordt systematisch de kip met de gouden eieren geslacht. "Er wordt structureel bezuinigd op onderwijs. Het kost honderden aio’s hun plek. Als we hiermee doorgaan, dan wordt het niets met die economie van ons. Ik lig echt wakker van de vraag of we over een aantal jaar voldoende talenten hebben om onze ambities waar te maken", zegt de commissaris.
Schijnzekerheden
De CDA-er benadrukt dat de overheidsfinanciën op orde moeten komen. "Maar", zegt hij, "alsjeblieft, blijf dan niet weg bij de schijnzekerheden van gisteren zoals de pensioenen. Het is gewoon van de gekken dat wij niet in durven te zien dat we ons niet klaar durven te maken voor de economie van de toekomst. Daar past geen defensief beleid bij met het behoud van de rechten van gisteren."
Frankrijk en Duitsland
De Commissaris van de Koningin neemt Duitsland als voorbeeld. "Natuurlijk ben ik niet tegen vernieuwing. Maar in ons buurland en ook in Frankrijk neemt de overheid haar verantwoordelijk om de publieke kennisinfrastructuur een warm hart toe te dragen en daarin fors te investeren. Elk systeem mag eens een keer op de schop, maar Nederland is hierin niet goed bezig. We moeten juist fors investeren om onze positie te verstevigen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen