Friday Move1 sep '14 12:15Aangepast op 1 sep '14 17:26

'Dreigen met ontnemen Nederlanderschap is hellend vlak'

Auteur: Thijs Baas

Het is goed dat minister Opstelten zich duidelijk uitspreekt tegen islamofobie, maar met de maatregel om zonder strafrechtelijke procedure het Nederlanderschap te ontnemen, begeeft Opstelten zich op een hellend vlak. Dat zei Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de universiteit van Tilburg, vrijdag in The Friday Move van BNR.

De ministerraad besloot vrijdag tot een plan vanuit Justitie én Sociale Zaken - de 'harde' kant en de 'zachte kant' van de aanpak van jihadisme. De stevigste maatregel is het sneller afpakken van het Nederlanderschap. Juridisch is zo'n maatregel zeer aanvechtbaar, meent De Ruiter. "Ik denk dat dat voor de rechter geen stand kan houden." Met enige regelmaat komt de Islamitische Staat (voorheen ISIS) naar buiten met video's waarin te zien is hoe een gijzelaar wordt onthoofd. Vorige week kwam een onthoofdingsfilm naar buiten van een Koerdische gevangene. Opstelten wil het afnemen van het Nederlanderschap inzetten tegen "onderkende uitreizigers die zich aansluiten bij een terroristische strijdgroepering".

Verstoring
De Ruiter pleit voor een soort 'Ander Islamitisch Geluid' - naar analogie van Een Ander Joods Geluid, de organisatie 'die altijd datgene verwoordt wat Israël niet wil horen'. "Wat nu in naam van de islam wordt gedaan is zeer bedreigend en een verstoring van het hele klimaat in het Midden-Oosten. Het is eigenlijk van Mali tot Gaza één grote gordel van oorlog, geweld en terrorisme. Maar het is niet alleen de islam, het zijn ook politieke spelletjes die gespeeld worden en economische belangen die onder het mom van de islam worden uitgespeeld."

Idealen nastreven is altijd iets moois, maar als je daar geweld bij toepast, dan houdt het al gauw op, vindt De Ruiter. Maar de beeldvorming over de islam en moslims de laatste jaren is dat er meteen gedacht wordt aan geweld en terrorisme. Deze week hebben tal van moslimautoriteiten het IS-verhaal en het geweld afgekeurd en gezegd dat dit niet de bedoeling is van de islam en dat heb ik nauwelijks in de media gehoord. De islam is natuurlijk meer dan IS en ik denk dat dat wel een belangrijk statement is."

Gerelateerde artikelen