Friday Move30 mrt '12 17:33Aangepast op 30 mrt '12 18:17

'Kabinet gaat ingrijpen in alle CAO's'

Auteur: Bart Tuinman

Het kabinet gaat zo nodig ingrijpen in alle CAO's, om een algehele nullijn te forceren. Dat vertelt CDA-watcher Pieter Gerrit Kroeger in het BNR-programma The Friday Move.

Hiermee is de eerste zes miljard euro aan bezuinigingen al geregeld in het Catshuis. Kroeger weet wel wat er uit de onderhandelingen in het Catshuis gaat komen. "Ik ga niet mijn bronnen prijsgeven", maar Kroeger voegt eraan toe dat zijn bronnen zeer betrouwbaar zijn.

Nullijn
Kroeger verwijst naar VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes die het had over een pas op de plaats voor heel Nederland. "We gaan naar de nullijn, daarmee zou al 6 miljard bezuinigd zijn. Dit is een punt dat er zeker komt", vertelt Kroeger. "Het is een echte nullijn".

Hypotheekrente
Ook zegt Kroeger te weten dat de hypotheekrenteaftrek wordt aangepakt. "Er komt een ingreep in de hypotheekrente, namelijk voor de nieuwe gevallen", vertelt Kroeger. Iedereen die vanaf, bijvoorbeeld, 1 april een hypotheek wil, "komt in een nieuw regime". Dit gaat er echt komen, volgens Kroeger. "Dit zijn dingen die er echt gaan komen, dingen die ik echt weet".

Ontwikkelingssamenwerking
"Ik verwacht dat er in het totale internationale blok, dat is Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, geschoven gaat worden", vertelt Kroeger. Hiermee doelt hij op defensiegerelateerde projecten die betaald gaan worden vanuit het potje van ontwikkelingssamenwerking. 

Coalitie is fragiel en instabiel
Volgens Kroeger zie je dat het kabinet heel langzaam door zijn hoeven zakt. “Er is gewoon heel nuchter voor deze coalitie geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De coalitie is feitelijk permanent fragiel en instabiel, daarmee kun je een dergelijk hard, stevig beleid niet voeren”, vertelt hij. “Zelfs als dat beleid goed zou zijn.”

Gerelateerde artikelen