Friday Move6 mei '11 19:00Aangepast op 7 mei '11 11:12

De Hoop Scheffer: bezuinigingen defensie gigantisch

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De 1 miljard euro bezuinigingen op defensie zijn veel te fors. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud secretaris-generaal van de NAVO, in het programma The Friday Move op BNR. Hij is bang dat Europa zichzelf uiteindelijk niet meer militair kan verdedigen.

De Hoop Scheffer legt zich neer bij het politieke besluit om geen militairen te sturen, maar vindt het erg jammer dat de Tweede Kamer hier geen meerderheid over kon vormen.
De oud-secretaris generaal vindt de bezuinigingen op defensie 'gigantisch'. "Die zijn veel te fors", vertelt hij. "Het is belangrijk dat we de krijgsmacht behouden voor onze eigen veiligheid. De Koude Oorlog is misschien voorbij, maar we hebben het leger nog steeds heel hard nodig. Ook om de vrijheid van andere mensen te verdedigen."
De oud-secretaris-generaal van de NAVO is bang dat de bezuinigen de militaire macht in Europa teveel uitkleden. "Hillen, minister van Buitenlandse Zaken, schaft de tanks af. Maar wat als Duitsland dat ook doet, en de rest van Europa ook? Dan heb je straks een EU-krijgsmacht zonder tanks."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen