Friday Move16 dec '11 18:57Aangepast op 21 dec '11 14:19

Financieel expert Maarten Schinkel | Rustig aan met de bankenbelasting

Auteur: Jesper Bekkers

Ondanks de forse kritiek van de Raad van State zet het kabinet de invoering van een bankenbelasting volgend jaar door. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) maakte dat vrijdag duidelijk na afloop van de ministerraad.

"Er is een grote maatschappelijke roep om de banken aan te pakken en nationale politici hebben de neiging om daar naar te luisteren. Soms is dat niet verstandig en moet je eerst even kijken hoe al die maatregelen in elkaar grijpen", zegt Maarten Schinkel, financieel-economisch redacteur van NRC Handelsblad in The Friday Move.

"De Raad van State vraagt eigenlijk aan het kabinet om eerst een visie te ontwikkelen over hoe een bank in de maatschappij moet passen, voordat je zo'n extra heffing in gang zet. Na de kredietcrisis twee jaar geleden was er een algemene roep om die banken in toom te houden", legt hij uit.

"Daarna is een onoverzichterlijk veld van maatregelen gekomen: het vermogen van het G10 commiteé in Basel moest omhoog. Ook de Europese bankenautoriteit in Brussel moest meer vermogen krijgen en er zijn maatregelen de liquiditeit in de markt te vergroten. Banken moeten heel veel en ze worden tegelijkertijd aangewezen als de oorzaak van de crisis. Er is een grote maatschappelijke roep om ze aan te pakken."

Gerelateerde artikelen