Travel4 jun '12 12:04

Alarm geslagen over Great Barrier Reef

Auteur: Pieter van den Akker

Altijd al een keer willen duiken bij het Great Barrier Reef? Dan moet u snel zijn! Er zijn grote zorgen over de gezondheid van het wereldberoemde rif.

Unesco maant Australië om de bouw van nieuwe havens in de buurt van het Great Barrier Reef te stoppen. De werelderfgoedorganisatie heeft hoofdpijn van de gezondheid van het rif. Unesco dreigt de mooiste duikplek ter wereld van de erfgoedlijst te verwijderen als Australië geen beterschap belooft.

Fleur van Duyl, mariene bioloog aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, legde maandag op BNR uit: "Het is een probleem over de hele wereld dat de kustontwikkelingen maar doorgaan. Er komen steeds meer mensen aan de kust wonen, waardoor de druk op die toch al kwetsbare systemen groter en groter wordt."

Erosie
Hoe dat komt? Van Duyl: "Bouwactiviteit kan voor heel grote regio's effecten hebben op het welzijn van het koraalrif. Je krijgt heel veel erosie in het water en materialen in het water, wat het water troebel maakt. Het zonlicht dringt minder goed door en de koralen die van het licht afhankelijk zijn, komen dan in de problemen. Ook de kleine deeltjes die in het water zitten, dalen neer op de koralen. Dan hebben ze heel veel energie nodig om zich vrij te maken van stofdeeltjes, waardoor ze weinig energie hebben om zich te verzetten tegen begraving of andere dingen die gebeuren."

Het is volgens Van Duyl niet zo dat de bouw van één haven grote negatieve effecten heeft op het hele rif. "Maar in de regio zal het zeker grote effecten hebben."

Klik hier om te luisteren naar het interview met Fleur van Duyl, mariene bioloog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen