Travel24 mei '11 12:17Aangepast op 24 mei '11 17:31

Aswolk koerst af op Nederland

Auteur: Karin Backx

De IJslandse aswolk die dinsdagochtend boven Noord-Engeland hing, kan in de loop van de dag en avond richting ons land trekken.

,,Er worden nog geen problemen verwacht van en naar Nederland'', zei een woordvoerster van luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dinsdag.
Nederlandse luchtruim
,,Komende nacht kan een stukje van de aswolk uit het Verenigd Koninkrijk ook het Nederlandse luchtruim binnen komen'', voegde zij daaraan toe. ,,Als er effecten zijn, kan dat leiden tot enige beperking van het vliegverkeer van en naar Schiphol woensdag.''
250 vluchten geannuleerd
Volgens de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol zijn er dinsdag zo'n 250 vluchten geannuleerd als gevolg van de aswolk uit IJsland. Het gaat dan om vluchten die kant op, of die daar vandaan komen. Eurocontrol stelt dat er in dat gebied sprake is van hoge asconcentraties.
Denemarken en zuid-Scandinavië
Het Volcanic Ash Advisory Centre (VAAC) in Londen stelt dat de kans groot is dat de wolk later dinsdag richting Denemarken en zuid-Scandinavië trekt, wat invloed op het luchtverkeer daar kan hebben.
Onstabiele omstandigheden
Als gevolg van onstabiele meteorologische omstandigheden kan Eurocontrol niet met zekerheid zeggen waar de aswolk precies heen drijft.
Klik op de button rechts voor een bijdrage van BNR-verslaggever Harmen van der Veen en Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen