Travel28 feb '13 17:21Aangepast op 28 feb '13 17:58

BNR Travel | Zoek het vakantiegevoel in jezelf

Auteur: Thijs Baas

Ook als de zon vandaag toch nog even door de wolken heen weet te dringen, is in de verste verte nog geen sprake van een ontluikend voorjaar. Er zit voorlopig maar één ding op: zoeken naar het vakantiegevoel in jezelf.

Denise Hulst van Het Betere Werken begrijpt dan ook dat na een winter van drieënhalve maand de behoefte aan wat meer licht en zon gigantische proporties begint aan te nemen. En ze weet wel in welke richting we het moeten zoeken: "Van alles wat buiten je normale patroon valt - en dat is vakantie ook - krijg je energie. Met elkaar lunchen, met elkaar wandelen. "

"Wat je ook zou kunnen doen is om te kijken of het mogelijk is om een aantal afspraken uit je agenda te schrappen. Brainstormen over dingen die we allemaal belangrijk vinden, zonder alle ijzeren agendapunten door te nemen, dat kan zorgen voor een opgeruimde geest en positieve energie."

Grenzeloos verlangen
Witte Hoogendijk, afdelingshoofd Psychiatrie van het Erasmus MC, benadert het grenzeloze verlangen naar de lente meer vanuit een medische invalshoek. "Er is een klein zenuwvezeltje dat direct de biologische klok ingaat om hem elke dag gelijk te stellen aan het sociale 24-uursrime. Die biologische klok heeft een eigen ritme van 24 uur en een paar minuten. Om gelijkgesteld te worden aan het sociale ritme van exact 24 uur, is dat zonlicht elke ochtend nodig."

En een beetje meer licht doet wonderen. "Als je een beetje extra licht geeft via het oog, krijgt de biologische klok een extra steuntje in de rug om het ritme te herstellen en daarmee een depressie." En ja: uiteindelijk wordt het vanzelf weer lente!

Gerelateerde artikelen