Travel3 jan '13 12:34

BNR Travel | Marseille, het Napels van Frankrijk

Auteur: Thijs Baas

Het heeft de mooie zee, het zachte klimaat en een prachtig oud centrum... maar waar de meeste mensen Marseille van kennen, is toch de extreem hoge criminaliteit.

Zal de stad haar slechte imago van zich af kunnen schudden nu zij het hele jaar culturele hoofdstad van Europa mag zijn? Reden genoeg om je eens goed in de Zuid-Franse havenstad te verdiepen. Het is in feite het Napels van Frankrijk, vindt culinair recensent Onno Kleyn.

Rauw
Reisjournalist Ivo Weyel vindt het een mooie, rauwe stad, die enigszins wordt overschaduwd door de misdaad. De status van culturele hoofdstad van Europa is misschien leuk voor een heel klein circuit. "Het is een soort reizend circus, dus als een stad culturele hoofdstad wordt, worden er extra festivals georganiseerd. Maar ik denk dat het voor de stad geen moer uitmaakt."

Nee, dan heeft de stad - naast het kasteel van de graaf van Monte Cristo - nog wel een attractie die wat Weyel betreft overduidelijk boven de andere uitsteekt. "Het heeft waanzinnig goede visrestaurants rondom de haven, dat is voor mij eigenlijk de grootste attractie."

Gloeiende wip
Maar pas op, waarschuwt ook Kleyn. Want bouillabaisse met één 's' betekent iets heel anders. En je wilt geen gloeiende wip op je bord. Een goede bouillabaisse kun je niet zomaar krijgen, want de bereiding duurt lang. "Dat betekent dat je het moet aankondigen, dus als je reserveert bij een restaurant, zeg je: ik wil graag een bouillabaisse, en dan komt het goed."

Overigens heeft de vieux port niet Kleyns voorkeur. "Die is helemaal neergehaald door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en die is nou helemaal modern opgebouwd. Iets naar het zuiden zit een piepklein vissershaventje en dáár zitten de restaurants waar je bouillabaisse gaat eten." Met een wit wijntje uit de regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen