Travel17 jan '13 23:34

BNR Travel | Zuid-Afrika: luxe lodges en botanische concerten

Auteur: Thijs Baas

Reisverslaggever Paul van der Linden vertrok naar Zuid Afrika om er ter plekke Nederlandse ondernemers te ontmoeten.

Kaapstad gevaarlijk? Dat valt best mee, vindt Dave Bakker van Guest House Wedgeview. Hij zit er al zes jaar met zijn gezin en het is nog altijd een genot. "Een absoluut genot, hoge kwaliteit van leven en het belangrijkste voor ons: onze kinderen groeien hier op en dat plezier dat zij hier hebben vind ik uniek in de wereld."

Maar om er te komen en je er te vestigen, dat is nog niet zo eenvoudig. "Om een werkvergunning te krijgen moet je bepaalde kwaliteiten hebben die niet aanwezig zijn, of je moet in het land investeren. Het is niet makkelijk, want de voorrang gaat uiteindelijk naar de lokale bevolking, wat ook heel logisch is. Binnen de lokale bevolking is er positieve discriminatie naar de zwarte bevolking."

Goedkoop personeel
Voor mensen die zich als ondernemer in Zuid-Afrika willen vestigen is het goed te weten dat het personeel in het land goedkoop is. Maar pas op: het inhuren van personeel is vrij eenvoudig, maar ontslaan, dát gaat minder eenvoudig, zegt Hein van de Geijn, die daar de luxe Zensa Lodge beheert. "Mensen kennen hun rechten en hébben ook rechten. Daar moet je je niet op verkijken, dat kan best lastig zijn."

Drie aanraders voor mensen die afreizen naar Zuid-Afrika: Ten eerste de buiscuit mill, een verbouwde koekjesfabriek met allerlei ambachten, vlakbij Kaapstad. Daarnaast zijn de concerten in de Botanical Gardens zeer de moeite waard. Een glooiende helling, waar iedereen zijn eigen picknickmand meeneemt. "Zo ongelofelijk prachtig!". En ten slotte de whale coast route, een route langs de oceaan die je een keer gezien móet hebben.

Gerelateerde artikelen