Travel6 sep '12 14:01

BNR Travel | Toekomst van de hotelsector

Auteur: Anne-Greet Haars

Voor het eerst in vijf jaar zijn de prijzen voor een hotelovernachting wereldwijd gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van hotels.com. Waar kun je nog terecht voor een goedkope vijfsterren-deal?

BNR’s Hester van Dijk vroeg het aan Olivier Pernoud, marketingdirecteur van hotels.com – één van de grootste boekingskantoren van de wereld.

Stijging
De wereldwijde prijsstijging van een hotelkamer bedroeg het afgelopen halfjaar 4 procent, maar de verschillen per regio zijn groot. “Je ziet bijvoorbeeld dat de prijzen in de Pacific-area met 6 procent zijn gestegen en in Azië met ongeveer 5 procent”, vertelt Pernoud.

De eurozone blijft een beetje achter met de minst grote stijging van 1 procent.

Lager dan 2007
Je zou zeggen dat het slecht nieuws is voor de simpele toerist, maar volgens Pernoud valt het nog wel mee. “De prijzen blijven rond het niveau van 2005 en nog steeds aanzienlijk lager dan het prijsniveau in 2007.”

Zakelijke reizigers
De grootste groep blijft die van de zakelijke reiziger. En het is duidelijk van wie het meeste te verwachten hebben: “Denk aan Amerika, Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Azië: dat zijn landen die echt booming zijn geweest. Daarentegen zie je dat business vanuit Frankrijk, Italië en Duitsland eigenlijk op een lager pitje is gebleven.”

Zwakke euro
“De eurolanden hebben veel te lijden onder de verzwakking van de euro. De gemiddelde Amerikaan heeft niks gedaan, maar heeft vanzelf z’n koopkracht met 10 procent omhoog zien gaan en dan heb je meer te besteden aan je hotelkamer”, legt Pernoud uit.

Dat het vooral in het zuiden van de eurozone slecht gaat, heeft voor de vakantieganger natuurlijk voordelen. “Prijzen in Rome zijn bijvoorbeeld met 10 procent gedaald ten opzicht van vorig jaar. En ook in Lissabon, Athene en Madrid zijn ook supergoede hotels te vinden.”

Sportzomer
Ondertussen hebben we die lange sportzomer achter de rug. “Je zag dat tot een maand voor de Spelen de prijzen van hotelkamers in Londen heel erg om hoog waren gegaan, maar dat op de dagen van de Spelen zelf nog eigenlijk hele goeie prijzen beschikbaar waren. Zelfs prijzen die lager lagen dan vorig jaar zonder Spelen. Dus het heeft erg geloond tijdens de Spelen om tot de last minute te wachten.”

En zo schijnt het vaker te gaan, dus dat is een goede tip voor de volgende sportzomer.

Vier B’s
En waar kunnen we nou voor een prikkie op de eerste rij? “Ik noem ze vaak de vier B’s: Brussel, Budapest, Berlijn en Beijing. Daar kan je voor 150 euro of minder in een vijfsterrenhotel verblijven. Daarbij kan je in Praag en Pisa ook voor weinig in luxe hotels verblijven”, vertelt Pernoud. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen