Travel5 apr '12 12:36

BNR Travel | Veilig werken op het vliegveld

Auteur: Harmen Simon Teunis

Lekker mobiel werken terwijl je wacht op je vlucht. Maar hoe voorkom je dat een hacker er met de jaarcijfers vandoor gaat?

Op Schiphol betaal je zes euro voor twee uurtjes internet. In Beijing is het gratis. Maar hoe veilig is flexwerken op een vliegveld. Hoe duurder, hoe veiliger? Hester van Dijk vroeg het aan de technisch directeur van Cisco Nederland, Michel Schaalje.

"Je moet altijd uitkijken. Of het nou betaald is of niet. Het gaat erom hoe je met de informatie op je laptop omgaat en hoe jouw verbinding naar je bedrijf opgezet is. Is dat een beveiligde verbinding of een open verbinding? Daar zitten meer de risico’s in", aldus Schaalje.

Bring your own device
Een complicerende factor is de ‘bring your own device-ontwikkeling'. Schaalje legt uit: "Bring your own device is een concept dat op steeds meer bedrijven af komt. Je ziet dat ook de jeugd allemaal ervaring heeft met eigen apparatuur. En dat willen ze ook gebruiken in de bedrijven waar ze komen te werken. Sterker nog; je ziet dat de jeugd op basis daarvan keuzes maakt bij welk bedrijf ze gaan werken. Het heeft invloed of ze voor je gaan werken of niet."

Schaalje: "Uit recent onderzoek dat wij uit hebben laten voeren blijkt ook dat de jeugd zelfs bereid is om minder salaris te accepteren voor meer flexibiliteit en ook flexibiliteit in de devices waar ze dan mee werken."

Moeilijk beveiligen
En al die eigen hardware lijkt moeilijker te beveiligen. Maar dat is maar schijnt, zegt Schaalje

"Je kunt net zoveel veiligheid bieden. Maar het betekent wel dat de IT-organisatie van een bedrijf daar goed over na moet denken. Een bedrijf moet sowieso goed security-beleid hebben op het gebied van ICT."

VPN-verbinding
Belangrijk punt is de veiligheid van de lijn naar het thuisfront. En die wordt stukken veiliger door een VPN verbinding te gebruiken.

"Op het moment dat je op een draadloos netwerk of een hotspot aansluit zul je eerst contact moeten leggen met die hotspot. Daarna ga je informatie verzenden. Je wilt verbinding maken met het bedrijf. Wat je dan doet is in feite een tunnel opbouwen van je systeem naar je eigen bedrijfsnetwerk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen