Travel12 apr '12 09:01

Gaan de kids misschien niet op vakantie?

Auteur: Marjan van den Berg

De verwachte run op het kinderpaspoort blijft uit, ook al mogen kinderen vanaf 26 juni niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er nog maar zo'n 40.000 aanvragen ingediend voor het kinderpaspoort. Dat is veel minder dan verwacht.

Brief
Het ministerie had in maart 630.000 brieven aan ouders verstuurd om hen te waarschuwen. Deze week wordt een nieuwe brief verstuurd aan alle mensen die niet op de eerste brief reageerden.

Ouders moeten voor 1 mei de reisdocumenten voor hun kinderen aanvragen om er zeker van te zijn dat ze die eind juni binnen hebben. Vanaf 26 juni hebben kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te kunnen reizen.

Ouderlijk gezag
Ook moeten de ouders kunnen aantonen dat ze ouderlijk gezag mogen uitoefenen. Daar kan onduidelijkheid over bestaan, bijvoorbeeld bij gescheiden ouders omdat de achternamen (kunnen) verschillen.

"Wij zijn scherp op alleenreizende ouders met kinderen. We zullen beoordelen of het kind meemag, of de ouder toestemming heeft van de andere ouder en of er sprake is van ouderlijk gezag", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Het is altijd handig als een vader of moeder een kind mee op reis wil nemen, dat ze aan kunnen tonen middels bijvoorbeeld geboorteakte dat het in orde is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen