Travel14 jun '12 11:23

BNR Travel | Bezuinigingstips voor zakelijke reismarkt

Auteur: Anne-Greet Haars

De zakelijke reisbranche zit in de lift. Na een flinke dip eind 2008, is het niveau van vòòr de crisis weer terug. Maar net als in veel andere sectoren, kan het ook in de zakelijke reisbranche wel wat efficiënter.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? BNR’s Hester van Dijk vroeg het aan Lian Wolfs, directeur van AirPlus, het bedrijf dat betaaloplossingen biedt voor zakelijke reizigers. Ook daar hebben ze gemerkt dat de crisis er diep heeft in gehakt.

Beparingen
“Wat er gebeurde in het vierde kwartaal van 2008 is dat bedrijven massaal gingen besparen op kosten. Er werd ook bespaard op kosten voor zakenreizen, wat vaak een grote kostenpost is. We zagen besparingen van 40 tot 60 procent. Er waren zelfs bedrijven die helemaal stopten met reizen”, legt Wolfs uit.

Maar dat was in 2008. Inmiddels is het niveau van de business-travel bestedingen terug bij de pre-crisis jaren. Wolfs: “Reiskosten vormen vaak de derde grote kostenpost van bedrijven. Hoeveel er gereisd wordt bij een bedrijf is afhankelijk van hoe groot het bedrijf is en wat ze doen.”

Overzicht
AirPlus is gespecialiseerd in reiskosten. Ze geven betaalkaarten uit waarmee je de hele reis van begin tot eind mee kan betalen. Ook geven ze een volledig overzicht en dus inzicht in de kosten.

“Wij bieden één verzamelfactuur aan, waarin alle reizen van alle medewerkers opstaan. Dat kan per divisie, per business unit of per bedrijf zijn. Vervolgens zorgen we ervoor dat ook per reistransactie duidelijk wordt gemaakt voor welke kostenplaats, projectnummer of medewerker de kosten worden gemaakt", legt Wolfs uit.

Elektronisch
"Deze data wordt centraal gefactureerd aan het bedrijf. En vervolgens kunnen we die elektronisch aanleveren zodat deze geheel geautomatiseerd ingelezen wordt in de boekhoudingsystemen”, vertelt Wolfs.

En al deze informatie is heel gedetailleerd. Met al die details kan je belangrijke besparingen doen. “Inkopers en travelmanagers kunnen deze data gebruiken om te onderhandelen met hun leveranciers, zoals hotels, autoverhuur bedrijven of luchtvaartmaatschappijen.”

Controle
Ook kun je die gegevens achteraf inzetten om je travelbeleid te controleren. “Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die hebben besloten dat er geen business-class gevlogen mag worden. Dat kan je controleren als je de data inzichtelijk hebt”, aldus de AirPlus-directeur.

 “Het is wel belangrijk dat er een balans blijft tussen de besparingen en het comfort van het reizen van medewerkers. Voor veel mensen is reizen een uitje, maar als je veel reist dan is het erg belangrijk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen