Travel14 apr '11 11:33

Amsterdam koestert hotelmarkt

Auteur: Thijs Baas

Zo'n 30 procent van alle Nederlandse hotelkamers bevindt zich in en rondom Amsterdam, in totaal zo'n 30.000. Onlangs werden in een 'overnachtingsrapport' de voorlopige overnachtingscijfers van de hoofdstad gepubliceerd, die een optimistisch beeld schetsen van de Amsterdamse hotellerie.

Reisverslaggever Paul van der Linden sprak er in BNR Travel over met de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels. Zij beheert onder andere de portefeuille economische zaken in Amsterdam. Met de aanstaande opening van enkele grote hotels in de stad speelt Amsterdam in op de nog altijd stijgende bezoekerscijfers van de stad.
Leegstaande kantoorpanden lenen zich volgens Gehrels bij uitstek voor een hotelfunctie. Vooral de vraag naar zogenaamde longstay-hotels, waar expats of stagiaires voor enkele maanden een appartement huren, zit in de lift.
Bezettingsgraad
De Amsterdamse hotels hebben gemiddeld een iets hogere bezettingsgraad dan hotels in andere Europese steden, en bovendien liggen de prijzen gemiddeld iets lager. Toch is de bezettingsgraad van de hotels met 75 procent nog iets lager dan in het topjaar 2007. Hoteliers hebben volgens Gehrels baat bij een nog hogere bezettingsgraad, terwijl volle hotels voor toeristen de keuze juist beperken.
Het gesprek van Paul van der Linden met wethouder Gehrels kun je beluisteren door rechts op het audio-icoontje te klikken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen