Travel17 dec '12 18:32

Dreigend tekort aan lawine-airbags

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is pas december, maar toch dreigt er een tekort aan lawine airbags. De vraag naar de levensreddende rugzak is in Nederland sinds vorig jaar meer dan verdubbeld.

Naar schatting is de verkoop van de airbags van 800 naar zeker 2000 gestegen. Het lawine-ongeluk van prins Friso lijkt de reden voor deze stijging. Verslaggever Martijn de Rijk liet zich maandag een knalrugzak aanmeten door Thijs van Olphen van Lawine-airbags.nl.

"De rugzakken bestaan al een hele tijd, maar sinds het incident is de vraag aanzienlijk toegenomen. Het schijnt dat vanuit heel Europa de voorraad naar Nederland is gebracht en hier verkocht is", vertelt Van Olphen. "We merken nu dat we bij onze belangrijkste leveranciers geen rugzakken meer kunnen bestellen. De voorraad is op."

Bewustwording
Ook in Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk is de vraag aanzienlijk toegenomen, vertelt Van Olphen. "Er is op dit moment gewoon een bewustwording: lawinegevaar wordt serieus genomen en daar moet je proactief naar handelen."

Maar terwijl de vraag toenam, bleef het aanbod achter. "In de keten van leveranciers en verkoop is er te voorzichtig ingekocht en ook te voorzichtig geproduceerd", aldus Van Olphen. "Dat is een kwalijke zaak voor de consument."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen