Vermogen28 mrt '14 08:28Aangepast op 28 mrt '14 09:29

Zwartspaarders halen massaal wit voetje bij fiscus

Auteur: Thijs Baas

Het is momenteel flink aanpoten voor de Belastingdienst. Steeds meer 'inkeerders' melden zich bij het loket, met geheimgehouden tegoeden die geparkeerd waren op buitenlandse rekeningen.

Door dit vóór 1 juli te doen, maken de spijtoptanten gebruik van de inkeerregeling, waarmee inkeerders kunnen voorkomen dat ze een boete over de verzwegen gelden moeten betalen. Het aantal zwartspaarders dat zich bij de Belastingdienst meldt neemt rap toe. Vorige week waren dit er nog veertig per dag, deze week zijn het al zestig zwartspaarders die zich per dag melden. Gemiddeld levert dit 75.000 euro per zwartspaarder op. Dit zei de Belastingdienst gisteravond in het programma BNR Vermogen.

Theo Poolen, directielid bij de Belastingdienst, ziet het aantal inkeerders gestaag toenemen. "Deze gunstige inkeerregeling geldt sinds 2 september 2013 en sindsdien hebben zich ongeveer 3.300 mensen gemeld. Per dag melden zich ongeveer 60 inkeerders, vorige week nog maar veertig. Je zou dus kunnen zeggen dat het redelijk storm loopt. Ik denk dat de mare van de bankgeheimlanden die omvallen als dominostenen vrij snel van mond tot mond gaat", zegt hij tegen verslaggever Elfanie toe Laer.

Inkeerders
"Als je uitgaat van 3.300 inkeerders met een gemiddelde opbrengst van 75.000 euro, dan is de totale opbrengst ruim 225 miljoen euro. Ik denk dat het momentum nu erg gunstig is. Mensen willen af van de steen in hun maag, en dan is het nu of nooit." Na 1 juli inkeren kán, zij het tegen minder gunstige voorwaarden. "Keert u niet in en wij komen erachter, dan kan de boete oplopen tot 300 procent."

Wat te doen als spijtoptant? Je kunt op de site van de Belastingdienst een formulier invullen, waarop je te kennen kunt geven dat je tot inkeer bent gekomen. Er volgt een berekening, waarna met de betreffende inkeerder een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten met de betreffende inkeerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen