Wereldveroveraars27 mei '14 18:15

Wereldveroveraars 27 mei | Expo 2017 Kazachstan

Auteur: Lisa Spit

Veel olie, gas en de ambitie om tot de top vijftig economieën van de wereld te gaan behoren. Moeten we meer aandacht krijgen voor de voormalige Sovjetrepubliek?

Waar veel mensen Kazachstan vooral kennen van Borat heeft het meer te bieden. President Nazarbayev heeft de ambitie uitgesproken om tot de top vijftig economieën van de wereld te willen behoren. Daarvoor heeft het land buitenlandse hulp nodig en het is bereid daar grof voor te betalen. Oud-ambassadeur Peter van Leeuwen is van mening dat er meer aandacht mag komen voor de voormalige Sovjetrepubliek.

Witteveen+Bos is door Shell in Kazachstan terecht gekomen. Inmiddels komt een groot deel van de omzet uit het land. Directeur Henk Nieboer komt er al twaalf jaar en is tevens voorzitter van het Nederlands-Kazachstaans Centrum voor Handelsbevordering.

Zijn vrouw en kinderen wonen in Nederland, maar Lucas Somers is vaker in Kazachstan dan thuis. Hij werkt hard om zijn bedrijf LSH International, dat machines en onderdelen levert voor de mijnbouwindustrie, verder uit te bouwen.

De komende maanden volgen we vijf Wereldveroveraars. Deze week: Martijn Nijhuis (Roamler) heeft een mooie deal gesloten en Paul van Doorn (TradeTracker) is in Hamburg....
Doet u nou ook zaken over de grens? Meld u aan voor het Wereldveroveraars-netwerk via: wereldveroveraars.

En reporter Karen Eshuis bezoekt  Evan Mertjens en Bart Naaijkens van Rural Spark in Delhi. De jonge ondernemers hebben een gigantisch doel: 400 miljoen mensen in India hebben geen toegang tot elektriciteit. Dat moet veranderen. Rural Spark wil het ‘internet van stroom’ worden, in India.

Dat en meer in Wereldveroveraars, iedere dinsdag om 19:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen