Wereldveroveraars8 jul '14 17:21Aangepast op 15 jul '14 11:03

Wereldveroveraars 8 juli | Jordanië, het Zwitserland van het Midden-Oosten?

Auteur: Renee van Heteren

Het Zwitserland van het Midden-Oosten, zo wordt koninkrijk Jordanië vaak genoemd.

De Arabische lente ging vrij geruisloos aan het land voorbij. En ook nu ISIS zich opdringt aan de grenzen en buurland Israël luchtaanvallen uitvoert op Gaza, blijft het in Jordanië relatief kalm. Hoe kan dat? En biedt dit kans aan Nederlandse ondernemers?

Wiebe Mokken doet zaken in het kleine land. Zijn bedrijf MMIT biedt customer relationship management infrastructuur en lead management applicaties. MMIT werkt in Jordanië onder andere voor General Motors. Hij is positief over het land. Er is een grote bovenlaag met jonge mensen die goed is opgeleid. Er wordt volgens hem veel geïnvesteerd en de kennis van ICT is groot. Daarnaast ziet hij  een grote groep vluchtelingen. Een deel daarvan is volgens  hem = met veel geld het land binnengekomen. '' En die kunnen dan ook een nichamarkt bieden en daar kan je goed gebruik van maken''.

Volgens Alexander Hammelburg, Midden-Oosten deskundige (UvA)  is het niet alleen pais en vree in  Jordanië. Hij ziet dat er wel een strijd gaande is tussen koning Abdullah en de oppositie, maar tot een opstand komt het niet. '' De koning geeft en neemt. Daardoor krijgt de oppitie nooit momentum en is de  stabiliteit is in die zin gegarandeerd''. Ook hij ziet kansen in het land voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Dat en meer in Wereldveroveraars, iedere dinsdag om 19:30 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen