Zakendoen12 mrt '12 14:32

Een film voor een cadeautje

Auteur: Fleur de Bruijn

De Nederlandse filmindustrie doet het de laatste jaren goed, maar een film maken, blijft een dure grap. Waldermar Torenstra bedacht daarom EU1.tv ‘uit lichte frustratie’.

Torenstra is één van de initiatiefnemers van EU1.tv, een online platform voor filmmakers. Op de site kunnen (jonge) filmmakers een soort pre-tease van hun film of documentaire plaatsen. En dan kan de filmkijker je film funden; geld geven aan de maker om de film te maken.

Als dank krijg je een cadeautje: een kaartjes voor de film, een bezoek aan de set of een ontmoeting met de acteurs. Als er na 90 dagen niemand heeft gereageerd en niemand wil investeren dan gaat je filmpje weer van het platform af en is het mislukt.

Frustratie
Acteur Waldemar Torenstra zat vandaag aan tafel bij Rens de Jong om te vertellen over EU1.tv. Torenstra vertelde dat het idee werd geboren uit een kleine frustratie: hij had een goed idee voor een televisieprogramma, maar dat vond op het laatste moment geen doorgang. Een televisieprogramma of film moet namelijk niet alleen goed zijn, maar ook passen binnen de programmering van de zender, en bij de kleur van de zender.

On demand uitzenden
EU1.tv vraagt om 15 procent van de verdiensten van een filmmaker. Als er geen inkomsten zijn, dan krijgen ze niets. Die 15 procent is ook nog niet genoeg om van te leven, maar EU1.tv heeft een contract gesloten met Ziggo en UPC om film ook on demand uit te zenden. Torenstra verwacht dat ze ongeveer een ton nodig hebben om de website te blijven ontwikkelen, evenals de app en dat die ton binnen een jaar gehaald zal worden.

EU1.tv wil uitgroeien tot een groot Europees platform voor filmmakers. Het bestaat nu ruim een maand en er is in totaal al 19.000 euro toegezegd door investeerders aan verschillende filmmakers. Dat is gemiddeld 30 euro per funder. En dat is meer dan de bedenkers van EU1.tv in eerste instantie hadden verwacht.

Nederlandse film
De Nederlandse film leunt nu sterkt op het filmfonds. En Torenstra denkt niet dat de Nederlandse film zich in de toekomst geheel zelfstandig kan bedruipen. Volgens hem zijn jaarlijks maar drie tot vier films echt succesvol. Dat komt volgens de acteur door het model dat film eerst in de bioscoop komt en dan op televisie: "Doordat we de film nu direct on demand kunnen aanbieden, bereiken we meteen miljoenen mensen".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen