Zakendoen19 mrt '12 14:14

Ziggo Dome geen gevaar voor Arena

Auteur: Fleur de Bruijn

De afgelopen 16 jaar haalde de Amsterdam Arena grote namen in huis. Maar nu staat pal naast de Arena de Ziggo Dome. Dat is geen probleem. "We hopen zelfs dat we gezamenlijk festivals kunnen organiseren".

Dit zei Henk Markerink, algemeen directeur van de Amsterdam Arena, vandaag tegen BNR's Frits Huffnagel. Nog sterker: de Amsterdam Arena is zelfs één van de initiatiefnemers van de Ziggo Dome.

Kranen
Het programma voor de komende zomer is al goed gevuld: Madonna, Sting en Radiohead komen allen naar Amsterdam. Maar dit keer treedt Madonna niet op in de Arena, maar in de Ziggo Dome.

Toch is het bestuur van de Amsterdam Arena helemaal niet bang om de huidige positie kwijt te raken: "Dit plan is al in 2000 ontstaan. Wat ons betreft maken de kranen de markt. Met de Heineken Music Hall, Pathé Arena, de Amsterdam Arena en de Ziggo Dome hebben we een groot entertainmentterrein."

Madonna
Toch stelde Huffnagel nog een keer de vraag of Markerink niet bang is om artiesten kwijt te raken, Madonna had immers anders misschien voor de Arena gekozen. "Er zullen best artiesten zijn die nu naar de Ziggo Dome gaan, maar artiesten plannen meestal al ver van tevoren of ze een stadiontour willen of niet."

Met de Ziggo Dome is volgens Markerink een gat opgevuld. Een overdekte arena met een capaciteit van 15.000 plaatsen was er niet in Amsterdam. Toen de Amsterdam Dome in Amsterdam-Noord niet doorging, wilden wij een concerthal met een dergelijke capaciteit graag naar Amsterdam Zuid-Oost halen."

Markerink somde uiteindelijk geen uitgebreide lijst met voordelen op van de Ziggo Dome, wel zei hij te hopen dat alle aparte 'venues' misschien een festival kunnen organiseren.

Kwalificatiewedstrijden
Een zusterbedrijf van de Amsterdam Arena is de Amsterdam Arena Advisory. Dit kleine zusje van de Arena is voortgekomen uit de vragen die de Arena uit de hele wereld kreeg over het stadion en de multi-inzetbaarheid daarvan. In een stelling benadrukt Markerink wel dat de Arena wat hem betreft primair een voetbalstadion is.

En in die hoedanigheid is het voor het Amsterdamse voetbalstadion dan ook goed nieuws dat het vier van de vijf kwalificatiewedstrijden voor het WK in Brazilië toegewezen heeft gekregen.

Politieke keuzes
Maar nog liever had hij het WK 2018 naar Nederland gehaald. Wat hem betreft waren de organisatie, het bidbook, de infrastructuur en de stadions prima in orde. De keuze om het WK toe te wijzen aan Qatar is volgens Markerink dan ook meer een politieke dan een sportieve keuze.

Over keuzes gesproken: Cruijff of van Gaal? Dit dilemma leek lastig, want de directeur van de Arena twijfelde flink over het antwoord, maar uiteindelijk denkt hij dat Cruijff het beste is voor Ajax.

Olympische Spelen
Maar als de voetbalman Markerink moet kiezen tussen een voetbaltoernooi of de Olympische Spelen dan kiest hij toch voor de Spelen. Die zijn namelijk belangrijk voor de hele stad en niet alleen voor het stadion.

En dan wint zijn functie als voorzitter van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau het heel even van die andere als directeur van de Amsterdam Arena.

Gerelateerde artikelen