Zakendoen2 jan '13 15:56Aangepast op 2 jan '13 16:59

Tankstations stoten brandstof massaal af

Auteur: Thijs Baas

Steeds meer pomphouders stoten de komende jaren hun olie- en gasactiviteiten af en gaan zich volledig storten op de shop.

Dat zegt Petra van Stijn vandaag in het radioprogramma BNR Zakendoen met René de Monchy. Steeds meer oliemaatschappijen hebben het voorterrein - het storten van de brandstoffen, het afrekenen - helemaal naar zich toegetrokken, dus die bepalen ook de pompprijs. De shop wordt gerund door een ander.

Van Stijn is de voorzitter van BETA, de branchevereniging voor tankstations. De verkoop van benzine en diesel is voor veel ondernemers nauwelijks nog lucratief. Aan een liter euro loodvrij houdt een pomphouder gemiddeld slechts 2 tot 3 cent over. “We adviseren deze ondernemers om met partijen om tafel te gaan die interesse hebben in de huur van het fysieke voorterrein”, zegt Van Stijn.

Russisch
“Die ontwikkeling is nu volop gaande door de komst van twee grote Russische partijen, Lukoil en Sistema. Zij regelen alles rondom de pomp, van de aanvoer van brandstof tot en met het afrekenen. Daardoor kan de ondernemer zich volledig storten op zijn winkelactiviteiten. Die is daarmee bovendien verzekerd van een vast huurbedrag per jaar.”

Van Stijn verwacht verder dat de tankshops zich in de toekomst meer en meer gaan ontwikkelen tot horecagelegenheid. “Door de ruimere openingstijden van supermarkten verdwijnen de specifieke supermarktproducten uit de schappen van de pompstations. Het wordt meer convenience, met uitstekende koffie en verse producten. We gaan van pomphouder naar gastheerschap.” 

Gerelateerde artikelen