Zakendoen2 feb '12 17:58

Schiet je elkaar neer of vertrouw je elkaar?

Auteur: Pieter van den Akker

Wie Is De Mol is in volle gang. Duizenden puzzelaars zoeken stad en land af naar hints over wie 'de Mol' is. BNR's Frits Huffnagel is één van de zeven overgebleven deelnemers en potentiële Mollen.

Frits Huffnagel, presentator van BNR Zakendoen Met, was 17 toen hij op televisie Ronald Reagan en Michael Gorbatjsov zag onderhandelen over kruisraketten. Het was 1986, Huffnagel zat in 5 VWO, en de wereldleiders schudden elkaar de hand op IJsland. Aan dezelfde tafel als die waaraan de Amerikaanse en Russische presidenten zaten, verschenen de deelnemers in aflevering 4 van Wie Is de Mol.

Fascinerend
Voor Huffnagel, die een prominente rol vervult in het tv-spel, was het zo'n bijzonder moment dat hij er graag nog even op terugkijkt. "Ik was al vrij vroeg politiek geïnteresseerd en vond het heel fascinerend wat er gebeurde." Verrukt: "Dat je dan op die plek, letterlijk aan dezelfde tafel en op dezelfde stoelen, mag zitten, is wel héél bijzonder. En dan ook nog eens bij een opdracht waarbij het ging om onderhandelen."

Nu hij het gesprek op de onderhandelingen brengt - waarbij het er op leek dat William of Marit het programma moest gaan verlaten - willen we van Huffnagel weten hoe hij daar op terugkijkt. Bij deze opdracht lag het lot van het tweetal in de handen van de rest van de groep.

3 groen, 2 rood
De spelers moesten individueel stemmen: groen of rood. Er werd gehoopt op een unaniem besluit, maar dat kwam er niet. Voor de kijkers leek het er op dat Liesbeth, Tim en Frits rood zouden gaan stemmen. Maar het resultaat van het stemmen: 3 groen, 2 rood. Voor heel wat volgers van de Mol reden om te denken dat of Liesbeth, of Tim of Frits de Mol moet zijn.

Huffnagel constateert droogjes: "Een van de drie heeft geen rood gestemd. Het zou kunnen dat een van de drie de Mol is. In ieder geval is zeker dat één van de drie niet rood heeft gestemd. Of hij of zij daarmee meteen de Mol is, is vraag twee. Het kan ook zijn dat iemand heeft gedacht 'ho even, ik vertrouw de afspraken zoals ze er liggen, niet helemaal'."

Ingewikkeld
Huffnagel: "Ervan uitgaand dat William en Marit niet de Mol zijn en dat de Mol bij de onderhandelaars zat, was de vraag: wat is in het belang van de Mol?" Maar William en Marit kunnen toch ook de Mol zijn, onderbreken we hem. Huffnagel: "Ja, dat kan wel, maar als je daar vanuit gaat, wordt het heel ingewikkeld."

Maar ingewikkeld is het programma toch wel, niet waar? Huffnagel beaamt dat en zegt dan: "Ik ben er maar vanuit gegaan - en dat is gewoon kansberekening - dat de Mol bij de groep van vijf zat en niet bij de groep van twee. Die kans is het grootst."

Geheimzinnig
"Ik heb steeds gezegd: we zijn niet op vakantie", zegt Huffnagel dan. "We doen mee aan een spel, dus we weten dat er telkens iemand moet afvallen. Uiteindelijk valt iedereen af: is het niet deze aflevering, dan wel de aflevering daarna. Dus ik dacht: zo min mogelijk risico nemen. Wat mij betreft hadden we allemaal rood mogen invullen, dan was William of Marit naar huis gegaan."

Zover kwam het niet. Huffnagel merkt, niet voor de eerste keer wat geheimzinnig, op: "Hoe dan ook, de Mol heeft het gewenste resultaat. De pot is terug naar 0. We hadden 10.800 euro en beginnen weer helemaal opnieuw."

Spanje
Genoeg over wat is geweest. Wat we van aflevering 5 kunnen verwachten? "We vliegen van IJsland naar Spanje. Je zal merken dat het spel in het vliegtuig helemaal doorgaat. Dat is essentieel, want daarna krijgen we een opdracht waarbij we moeten 'terughalen' wat er in het vliegtuig is gebeurd. Dat gebeurt allemaal in een westerndorp. Bij een andere opdracht is de vraag 'schiet je elkaar neer zoals in een cowboyfilm' of 'vertrouw je elkaar'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen