Zakendoen26 jan '12 18:01

Tijd voor keuzes bij Wie Is De Mol

Auteur: Pieter van den Akker

Wie Is De Mol is in volle gang. Duizenden puzzelaars zoeken stad en land af naar hints over wie 'de Mol' is. BNR's Frits Huffnagel is één van de zeven overgebleven deelnemers en potentiële Mollen. "We zitten nu in de fase van het spel dat we keuzes moeten maken."

Donderdagavond wordt alweer de vierde aflevering uitgezonden. Maar voordat de BNR-presentator van Zakendoen Met net als miljoenen Nederlanders voor de televisie kruipt, blikt hij graag even terug op de vorige uitzending. Dat was namelijk een bijzondere, vindt Huffnagel.

Speedboot
"Die opdracht met de speedboot was natuurlijk ongelooflijk spannend", vertelt hij donderdagmiddag. "Het andere spel, dat met de jokers, was minder spectaculair om te zien. Maar het was heel intrigerend om te zien wat daar gebeurt. Wie gaat er voor geld? Wie gaat er voor jokers? Wie houdt zich aan afspraken? Wie niet? Wie sluiten er verbondjes? Ja, in die aflevering zitten wel een hoop aanwijzingen."

Huffnagel houdt zich op de vlakte als hem wordt gevraagd wat voor aanwijzingen dat dan zijn.

"Nou ja, je kan kijken wie er voor zichzelf gaat en wie voor de groep", wil hij er wel over kwijt. En dan: "We hadden 8 duizend euro kunnen verdienen en het werden er 3 duizend. Da's nog niet eens de helft."

Zonnebril
Geen speld tussen te krijgen. Tijd om hem eens iets voor de voeten te gooien wat er op internet over hem wordt geschreven. Zo is het sommigen opgevallen dat Huffnagel opvallend vaak een zonnebril draagt, of de zon nu schijnt of niet.

Met een zonnebril op wordt zijn blik op de wereld donkerder, wordt er geredeneerd. En is het niet zo dat mollen ook slechtziend zijn? Huffnagel reageert: "Het licht in IJsland is vrij fel hoor. En er liepen er vrij veel met een zonnebril op. En ik doe 'm af en toe nog af, hahaha."

In het voorstukje van de vierde aflevering is te zien dat andere deelnemers boos zijn op Huffnagel. Zo bijt zijn 'maatje' Tim hem toe dat een opmerking van Huffnagel 'de sfeer niet ten goede komt'. Wat daar precies aan vooraf is gegaan wil hij niet zeggen, net zo min of de ruzie de verhouding tussen hem en de rest van de groep definitief verpestte.

Asociaal
Wel zegt hij: "Er wordt een voorstel gedaan waar ik het volstrekt niet mee eens ben. Dat voorstel is niet heel erg sociaal. Dat was duidelijk voorgekookt en daar ergerde ik me aan. Daar zeg ik dan wat van. Nou, zo ken je me ook wel."

Velen vragen zich af wat de tactiek is bij het invullen van de test die aan het einde van elke aflevering bepaalt of deelnemers erin blijven of niet. "Stel dat ik zeg: Annemarie of Liesbeth is de Mol", vertelt hij. "Dan ga ik de vragen zo invullen dat ik hun zoveel mogelijk heb."

Kansen spreiden
"Daar waar ik een keus moet maken, omdat Liesbeth bijvoorbeeld rechts zat en Annemarie links, vul ik het zo in dat ik het een beetje verdeel. Maar naarmate er minder mensen zijn, heeft spreiden minder zin. In het begin heeft spreiden heel veel zin, omdat je niet veel weet en zo je kansen vergroot. Bij de eerste test heb je 11 procent kans. Je hebt negen deelnemers en de tiende is de Mol, die gaat sowieso door."

Hij gaat verder: "We zitten nu in fase van het spel dat we echt keuzes moeten maken." Dat blijkt volgens hem wel uit het feit dat zwemmer Maarten van der Weijden het spel heeft moeten verlaten. "Hij was nog enorm aan het spreiden. Wiskundig gezien had hij een heel logische redenering opgebouwd en toch had hij de test slecht gemaakt."

Zelf is hij niet vies van een gokje. "Ik ben geen bètarekenaar", legt hij uit. "Ik vul het meer op gevoel in dan dat ik zit te spreiden. Ik gok op mijn verdenkingen en hoop maar dat ze juist zijn."

Reagan & Gorbatsjov
Huffnagel kan niet wachten totdat hij de vierde aflevering kan bekijken.

"Er zit een mooie opdracht in waarbij we moeten onderhandelen. Dat doen we op de plek waar Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov hebben onderhandeld over vermindering van het aantal kruisraketten. Dat is een heel bijzondere plek, dus ik vond het heel gaaf om daar te zijn."

Stel nou eens dat Huffnagel de Mol blijkt te zijn. Is hij niet bang om voortaan als onbetrouwbare man bekend te staan? Nee, antwoordt hij resoluut. "Ik ga dan misschien wel door het leven als iemand die het spel juist heel goed heeft gespeeld. Maar dat hangt weer af van hoe goed de pot is gevuld aan het eind van de strijd."

Meer informatie over het programma van BNR-presentator Frits Huffnagel, Zakendoen Met, vind je natuurlijk hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen