Zakendoen19 jan '12 13:57Aangepast op 19 jan '12 17:13

Wie Is De Mol is een mindfuck

Auteur: Pieter van den Akker

Wie Is De Mol is weer begonnen. De eerste twee afleveringen van het succesvolle tv-programma trokken zo'n twee miljoen kijkers en zetten duizenden puzzelaars aan het werk. Zij zoeken stad en land af naar hints over wie 'de Mol' is. BNR's Frits Huffnagel is één van de acht overgebleven deelnemers, en dus werd het de hoogste tijd om hem even te ontfutselen wie de verrader onder de BN'ers is.

De BNR-presentator van Zakendoen Met heeft nog niet achter de microfoon plaatsgenomen of er verschijnt een brede glimlach op z'n gezicht. Je moet wel blind zijn om zijn enthousiasme, om over Wie Is De Mol te mogen vertellen, niet op te merken.

Dat hij een boete van maar liefst 250-duizend euro riskeert ("als je verraadt wie de Mol is of wat het spelverloop is") doet daar niets aan af. De behendigheid van een koorddanser heeft hij niet nodig om te voorkomen dat hij iets vertelt dat hij niet mag vertellen. Hij praat honderduit, strooit met interessante inkijkjes achter de schermen en concludeert tenslotte tevreden: "Je mag rustig alles opschrijven wat ik gezegd heb."

Solliciteren bij de Mol
Eerst maar eens vragen hoe hij in de kijkcijferhit van de AVRO is beland. Huffnagel: "Ik wist dat ze al een hele tijd een politicus wilden hebben. Kijk, ik snap wel dat politici niet graag meedoen. Het is een beroepsgroep die al bekend staat om liegen en bedriegen en dat ga je dat nog eens lopen bevestigen. Je moet wel een beetje schijt hebben aan alles wil je aan zo'n programma meedoen."

En dat had Huffnagel (1968), toen nog gemeenteraadslid in Den Haag, wel toen het programma begin 2011 op zijn pad kwam. Omdat hij toch al wilde stoppen met zijn politieke werkzaamheden, besloot hij de daad bij het woord te voegen en stond niets een deelname in de weg toen hij werd gepolst.

Hoe het vervolgens in zijn werk ging? "Je krijgt een sollicitatiegesprek en een test. Ze kijken of je stressbestendig bent, of je het wel aankan. Zowel psychisch als fysiek. Als je daar doorheen komt, krijg je de vraag: wil je ook de Mol worden? Ze hebben dan tien mensen en één moet de Mol worden. Daar kan je ook op solliciteren."

Vertrouwenspersoon
In mei vorig jaar was het zover en trok de Wie Is De Mol-ploeg naar IJsland voor de opnames van de twaalfde editie van het programma. Maar dat mocht natuurlijk niemand weten.

"Ik heb verteld dat ik drie weken naar New York ging voor een politieke stage", antwoordt Huffnagel op de vraag welke smoes hij had bedacht om zijn afwezigheid te verklaren. "Het mooie is", zegt hij gniffelend, "Dat ik aansluitend wél naar New York ben gegaan. Maar niet drie weken. Dus ik kon echt foto's laten zien dat ik er echt geweest was." Dan: "Ja, je wordt er enorm 'mollerig' van, ook in je dagelijkse leven."

Niet alleen
Nee, het kost hem geen moeite om zijn mond te houden over het programma. Wat wil je ook, als er een boete van een kwart miljoen op staat, merkt hij op. Wat helpt, is dat de kandidaten één vertrouwenspersoon mogen hebben. Wie dat is, wil hij best vertellen: zijn broer.

"Tegen mijn moeder heb ik alleen gezegd dat ze een tijdje niets van me zou horen." Lachend: "En tegen mijn broer heb ik gezegd dat hij, als m'n moeder zich echt zorgen zou maken, wel mocht zeggen dat ik me niet had aangesloten bij een sekte."

Mindfuck
Huffnagel heeft het programma als een "mindfuck" ervaren, vertelt hij. "De normale omgangsvormen die je hebt - niet fluisteren in gezelschap, niet roddelen, niet liegen - vallen in het spel vol-le-dig weg. Alles wat je van huis uit hebt geleerd."

"Ik heb 12 jaar lang bijna ononderbroken in de politiek gezeten. Daar leer je in ieder geval dat je niet mag liegen. Bij Wie Is De Mol gaat alles los en bijna alles is geoorloofd. Daar raak je helemaal niet aan gewend. 42 jaar lang leef ik volgens de normen en waarden die ik van mijn ouders heb meegekregen. Dat moet dan in één klap worden uitgewist. Zo werkt het niet."

Gekte
Op straat, in de tram, op Twitter: overal wordt hij aangesproken. Met telkens weer dezelfde vraag: Wie Is De Mol? Huffnagel snapt de gekte wel. "Als je één keer een aflevering ziet, wil je weten hoe het zit. Dan ga je volgende week weer kijken. Het fascinerende van het programma is dat mensen alles afstruinen om te kijken of er niet iemand iets heeft gezegd waarvan je zegt 'dat kan niet'."

Zelf kijkt hij ook vaak wat er over hem en de andere deelnemers wordt geschreven. "Even kijken wat er langskomt", zegt hij handenwrijvend. "Het is smúllen."

Groene jas
Op Wie Is De Mol-forums gaat veel informatie rond. Over alle kandidaten zijn er talloze tips geplaatst die er volgens liefhebbers op wijzen waarom ze juist wel of juist niet de Mol zouden zijn. De groep die van Huffnagel denkt dat hij de Mol is, constateert bijvoorbeeld dat hij een groene jas droeg.

Groen is de kleur die past bij kandidaten die het spel niet hoeven te verlaten, redeneren zij. Dus is hij de Mol, toch? "Ja, ja, het zou zomaar kunnen, want de Mol krijgt altijd een groen scherm." Daarna: "Van de andere kant: ik las ook op internet dat ik tijdens de eerste aflevering veel zwart aanhad tijdens het biechten. Dat is wel heel verdacht, maar ook weer heel opvallend, hahaha."

We spraken Frits natuurlijk voor de microfoon, dus check hier, hier, hier en hier zelf of hij toevallig nog hints geeft over Wie Is De Mol! Meer informatie over Zakendoen Met vind je natuurlijk hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen