Zakendoen26 apr '12 12:07

Wereldveroveraars | Groei VS voor KoppertCress

Auteur: Marike Schols

Microgroenten doen het goed in de Verenigde Staten, tot groot genoegen van Wereldveroveraar Rob Baan.

Zijn bedrijf KoppertCress, dat luxe soorten tuinkers kweekt, groeit enorm in Amerika en dus is het tijd voor een nieuwe kas. Baan heeft onlangs 22 hectare grond gekocht in Long Island waar al een kas op staat, maar die is te laag. Het is een oude kas, die is gemaakt door Nederlanders. Het gebouw moet wel drie meter hoger en dus laat Baan de kas in zijn geheel optillen en zet er een stuk onder. Over een jaar staat kas vol en laat hij een nieuwe kas maken.

Vergunningen waren aanvankelijk een probleem, en dat geldt volgens Baan vooral voor de tuinbouw omdat het relatief onbekend is in de VS. Maar onder het mom van werkgelegenheid is het hem wel gelukt om ze te krijgen.  Het argument van duurzaamheid doet er nog niet zoveel toe, zegt Baan, terwijl hij 'de meest duurzame kas ter wereld heeft'.

Hoe doen onze ondernemers het in het buitenland? Wat is er voor hen over de grenzen te winnen? Maar ook: welke valkuilen komen ze tegen? Het FD en BNR volgen een jaar lang 10 ondernemers die de wereld veroveren. Rob Baan is eigenaar van KoppertCress, een producent van microgroente.

Lees meer op Wereldveroveraars.nl


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen