Financieel12 sep '17 22:46Aangepast op 13 sep '17 11:41

Geen huurtoeslag meer voor bewoners vakantieparken

Auteur: BNR Webredactie

Door een wetswijziging uit 2016 zijn zo’n 2000 bewoners van vakantieparken de klos: ze ontvangen van de een op de andere dag geen huurtoeslag meer.

In de wetswijziging hebben de bewoners geen recht meer op huurtoeslag, omdat de woningen niet bedoeld zijn voor verblijf op lange termijn. De woningen voldoen volgens de nieuwe wet niet voldoende aan de isolatie en brandveiligheid die voor woningen van permanent verblijf gelden. Ook wil men ontmoedigen dat mensen wonen in recreatiewoningen.

Volgens Martien Hermans, voorzitter van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen gaat het vaak om mensen met een uitkering, die zonder de huurtoeslag dakloos kunnen raken. 'Door zo'n maatregel worden die mensen feitelijk de straat op gedrukt.'

Communicatie

Hoewel het beleid gewoon uitgevoerd kan worden, wat de Belastingdienst dan ook doet, ligt het echte probleem volgens Hermans bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Tweede Kamer heeft zich misschien niet gerealiseerd hoe groot de problemen zouden worden. Ook is er over de wetswijziging slecht gecommuniceerd.

Hermans pleit voor een overgangsregeling. 'Wat mij betreft wordt er tijd gegund aan die mensen. We kunnen het in Nederland toch niet hebben dat mensen op straat komen te staan, omdat we een toeslagenwet wijzigen. Dat kan echt niet gebeuren.'

Terugbetaling

Bewoners van recreatiewoningen die nu geen huurtoeslag meer krijgen hoeven zich volgens de Belastingdienst geen zorgen te maken over plotselinge terugbetaling van hun ontvangen huurtoeslag. In het geval van deze wetswijziging krijgen bewoners van recreatiewoningen geen huurtoeslag meer de maand nadat de bewoner erover is geïnformeerd.

Gerelateerde artikelen