Bouw & Woningmarkt31 okt '17 21:03Aangepast op 1 nov '17 08:30

Tweede hypotheek steeds populairder

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Marjan van den Berg

Steeds meer mensen sluiten een tweede hypotheek af om hun huis te verbouwen, eens goed te isoleren of om zonnepanelen aan te leggen.

( ANP XTRA)

Het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek neemt de laatste jaren explosief toe, blijkt uit landelijke cijfers die zijn gepubliceerd door de Hypotheekshop. In 2012 waren er iets meer dan duizend aanvragen voor een verhoging, vorig jaar waren dit er 17.500. Vijf jaar geleden ging 0,8 procent van alle aanvragen om een verhoging, op 130.000 hypotheekaanvragen. Dat percentage is sindsdien ieder jaar toegenomen, tot vijf procent op 350.000 hypotheekaanvragen vorig jaar. Dit jaar was 6,6 procent van alle hypotheekaanvragen voor een tweede hypotheek.

De stijging van het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek komt vooral door het toenemend vertrouwen in de economie. Door de huidige prijsstijgingen benutten huizenbezitters de overwaarde van hun woning. De lage rentestand helpt mee. Directeur Mark de Rijke van Hypotheekshop: 'Waar het voor het grootste deel voor gebruikt wordt is het vergroten van woningen, denk aan een dakkapel of een aan- of opbouw, maar ook luxe, dus een nieuwe keuken of andere badkamer. En de laatste tijd zien we ook steeds meer verduurzaming, denk dan aan zonnepanelen, warmtepompen en isolatie van daken en muren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen